Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap, Biologi

·

Årskurs:

5

Hälsa, sex och relationer

Nyhedsskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 12 april 2021

Arbetsområdet ger grundläggande kunskap om människans pubertet, sexualitet och reproduktion, men den ställer också viktiga frågeställningar som berör identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Att vara ung idag: många unga får information om sex och relationer från nätet och tv-serier, vilket kan ge en onyanserad eller direkt felaktig bild av vad som är normalt och vad som förväntas av dem i en relation. Sexualundervisning är därför av betydelse för att ge "balans och kunskap".

Till dig som elev:

Arbetsområde

Under några veckor framöver ska vi jobba med arbetsområdet kroppen och hälsa. Här kommer vi följa programserien "Snacka om sex" som består  av sex avsnitt som med lättsam ton och en stor portion igenkänning och humor ska inspirera i arbetet inom sex och samlevnad. Serien genomsyras av ett inkluderande förhållningssätt - alla ungdomar ska känna att de duger och att de får vara som de är. Avsnitten berör:

  1. Puberteten
  2. Kärlek och relationer
  3. Kroppen
  4. Sex och samlevnad
  5. Könssjukdomar och skydd
  6. Internet och relationer

 

Mål

  • Ha kunskap om vad som händer med kroppen under puberteten
  • Ha kunskap om identitet, jämställdhet och relationer 
  • Ha kunskap om hur olika kroppsdelar fungerar och samverkar med varandra
  • Ha kunskap om hur kroppen påverkas av sömn, kost och motion
  • Ha kunskap om mannens och kvinnans underlivsanatomi
  • Ha kunskap om vår fortplantning, hur ett barn blir till och utvecklas i mammans kropp
  • Ha kunskap om de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna
  • Ha kunskap om genus
  • Känna till sexuella variationer 
  • Ha kunskap om hur man agerar ansvarsfullt på nätet samt konsekvenserna av att dela och sprida bilder.

 

Arbetssätt och undervisning

Vi kommer bland annat följa serien "Snacka om sex", diskutera olika frågeställningar både i par, mindre grupper och helklass. Vi kommer göra olika övningar i klassrummet som berör identitet, jämställdhet och relationer.     

Det kommer även finnas en frågelåda i klassrummet där du efter varje lektion ges möjlighet att lägga en anonym fråga, något du lärt dig eller något annat du vill berätta. Dessa frågor och påståenden kommer sedan att besvaras och diskuteras vid senare lektionstillfällen. 

 

Redovisningsform

Du kommer få möjlighet att visa vad du lärt dig i muntliga diskussioner och i de övningar vi kommer göra i klassrummet. Vi avsluter arbetet med ett skriftligt slutprov. 


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.

Matriser i planeringen
Hälsa, sex och samlevnad
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback