Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Puberteten och reproduktionen

Skapad 2021-03-08 16:12 i Vaxö skola Vaxholm Stad
Vad händer med kroppen och i knoppen när man kommer in i puberteten? Var kan man hitta granskad information själv, på ett säkert sätt? Hur blir ett barn till?
Grundskola 5 – 6 Biologi
Vad händer med kroppen och i knoppen när man kommer in i puberteten? Vi kommer att arbeta med grundläggande kunskap om människans pubertet, sexualitet och reproduktion. Vi kommer också att arbeta med viktiga frågeställningar som rör identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Innehåll

Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att lära eleverna vad som händer med kroppen när man kommer till puberteten. Vi går igenom hur man sköter sin hälsa och hygien. Vi lär oss också om hur människans reproduktion går till. Sexualiteten diskuterar vi utifrån elevernas egna frågor. Vi kommer också att arbeta med viktiga frågeställningar som rör identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. 

Syftet är också att stärka eleverna i sina åsikter, att våga diskutera och argumentera. 

Detta ska vi arbeta med

Vi kommer att ha faktagenomgångar och titta på UR:s filmer om pubertetsfrågor. Till stor del kommer undervisningen bestå av diskussioner som utgår från elevernas frågor och funderingar. Vi kommer delvis att arbeta med Spektrum läromedel och vi kommer att bekanta oss med Ungdomsmottagningens hemsida och Lennart Nilssons fantastiska bilder i "Ett barn blir till". 

 

Detta kommer vi att bedöma

Eleverna kommer dels att bedömas på det de visar i diskussionerna, samtal på lektionerna,

dels genom en skriftlig bedömning inom ämnet biologi.

 

Kopplingar till läroplanen

 • kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
  Gr lgr11
 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
  Bi  4-6
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: