Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7

Geografi - Kartor

Resursenhet Videskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 29 september 2023

I geografin så kommer eleverna att få arbeta med kartografi, läran om kartans uppbyggnad och funktion. Vi använder många metoder och modeller för att beskriva omvärlden, men det viktigaste hjälpmedlet i geografin är kartan. Med hjälp av kartor och satellitbilder över större områden kan vi upptäcka tydliga mönster i jordytans uppbyggnad och t.ex. var världens tätbygder finns. Under momentet så kommer eleverna få arbeta med kartböcker för att lära sig hur man med olika metoder lär sig geografi. De kommer även att få lära sig om kartans uppbyggnad och problemen som uppstår med att skapa kartor. De kommer också att arbeta med namngeografi vilket innebär att de lär sig var olika platser ligger.

Syfte

Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att du utvecklar olika kunskaper i ämnet i form av kartkunskap, naturgeografi, kultur- och samhällsgeografi samt regionalgeografi. Genom undervisningen ska du ges möjlighet att utveckla kunskaper om, och kunna göra jämförelser mellan, olika platser, regioner och levnadsvillkor. Du ska även ges förutsättningar att utveckla en medvetenhet om de sammanhang där geografiska kunskaper är viktiga och användbara t.ex. i miljökunskap.

Centralt innehåll och undervisning

Kursen kommer innehålla följande moment:

  • Skapandet av mentala kartor
  • Geografiska platsers läge och storlek i förhållande till varandra, ekvatorn och noll- meridianen.
  • Faktakunskaper om olika kartor och hur man på ett bra sätt orienterar sig på en karta och i en kartbok, till exempel genom gradnätet.
  • Övningar som innefattar informationssökning ur olika tematiska kartor och redovisning av fakta från dessa.
  • Faktakunskaper om klimat- och vegetationszonerna, skillnaden mellan klimat och väder samt olika vädersystem.

Kunskapskrav (bedömning)

SO-ämnena är det viktigt att du deltar aktivt under lektionerna. Du deltar aktivt genom att arbeta framåt med materialet och uppgifterna som hör området till. Det är även viktigt att du deltar muntligt på lektionerna. Genom att delta muntligt så visar du vad du kan och du får en chans att ställa frågor. Genom att fråga lär man sig mer!


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Namn och läge på världsdelarnas viktigare länder, vatten, öar, berg, öknar, regioner och orter.

Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav geografi åk 7-9
Uppgifter
Prov - Kartografi

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback