Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Svenska, Geografi, Samhällskunskap, Engelska, SO (år 1-3)

·

Årskurs:

3 - 5

Tema Vecka - Globala Målen Agenda 2030

Boda skola, Rättvik · Senast uppdaterad: 10 mars 2021

Vi fördjupar oss i de globala målen. Hur kan vi nå de 17 målen tillsammans år 2030.

Agenda 2030 - Globala målen

Vi kommer att fördjupa oss i de globala målen under hela veckan.

Vi kommer att titta på filmen 'Jag är 11'. Vi får träffa barn som är 11 år runt hela världen. Vi får se hur de bor och lever, deras familjer, vänner, vad de tänker och vilka drömmar de har. Vad beror det på att barnen lever i så helt skilda världar? 

Vi kommer att diskutera filmen och jämföra med hur ni har det.

Ni kommer att skriva om hur ni har det när ni är/kommer att bli 11, vad är era drömmar, vad funderar ni på?

Vi kommer att tänka på och diskutera och arbeta med hur det kommer sig att det kan vara två helt skilda världar i samma kvarter?

Ni kommer att få sätta er in i hur det skulle vara om ni skulle vara uppväxta i ett annan land? Vi kommer att dra lott i Livets Lotteri.

Åk 4/5 kommer även att titta på 'No blue, no green' på engelskan som diskuterar hur vi tar hand om våra hav och vad konsekvenserna är- allt på engelska.


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet,

analysera och kritiskt granska lokala, nationella och globala samhällsfrågor ur olika perspektiv,

Tydligt talad engelska och texter från olika medier.

Olika former av samtal, dialoger och intervjuer.

Filmer och dramatiserade berättelser för barn och unga.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer.

Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Hur val och prioriteringar i vardagen kan påverka miljön och bidra till en hållbar utveckling.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.

Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

Informationssökning i böcker, tidskrifter och på webbplatser för barn samt via sökmotorer på internet.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Grundläggande mänskliga rättigheter såsom alla människors lika värde samt barnets rättigheter i enlighet med konventionen om barnets rättigheter (barnkonventionen).

Metoder för att söka information från olika källor: intervjuer, observationer och mätningar. Hur man kan värdera och bearbeta källor och information, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback