Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Broderi på distans VT-21

Skapad 2021-03-10 12:38 i Landvetterskolan Härryda
Broderi är en bra uppgift att göra på distans då det är lätt och kostnadseffektivt att skicka med material till eleverna, det finns en massa guider på internet och det är lätt att anpassa efter elev.
Grundskola 7 – 9 Slöjd
Broderi är ett gammalt traditionellt hantverk som finns över hela världen, men som fortfarande är relevant idag. Designers, modeskapare och stora klädmärken använder sig fortfarande av broderi för att särskilja sig eller försköna. I hemmet finns det mer praktiska sätt att använda broderi, som t ex att laga kläder på ett snyggt sett eller markera ägarskap, men det det är en färdighet som är viktig och praktisk för framtiden.

Innehåll

Fritt broderi är precis som det låter - man broderar “fritt”, man kan säga att man “målar” med tråd på tyget. Man ritar en bild eller skriver en text, för över bilden till ett tyg och syr fritt med olika stygn i linjerna. Man kan också fylla ytor med olika stygn. Några stygn som finns är Stjälkstygn, Förstygn, Efterstygn, Kedjestygn, Plattsöm, Langettstygn, med flera. Exempel på flera stygn nedan.

 

 

Bundet broderi betyder att man räknar trådarna i tyget och gör stygnen på bestämda ställen. Korsstygnsbroderi är ett bundet broderi som oftast broderas på ett tyg med tydligt rutmönster som kallas aidaväv. Exempel nedan.

 

 

 

Som ni ser finns det många olika saker man kan brodera och det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. Om du har svårt att komma på vad du ska göra kan du tex skapa din egen “logga”. Du kan använda dina initialer eller ditt namn och skapa ett eget märke. Märket broderar du sedan och syr fast på ditt slöjdarbete som du gör nu eller ett kommande slöjdarbete eller på ett klädesplagg eller en väska. Några exempel på vad man kan göra nedan:

 

      

  

 

Några användbara länkar:

 

Korsstygn (Klippet ligger 21:50-27:20 in i programmet)

https://slojd.se/tekniker/brodera/fritt-broderi/index.html

https://www.brodera.nu/

https://www.diysweden.se/diy/tyg-garn/sashiko/

https://www.gogreendesign.se/sashiko/

https://www.brodera.nu/korsstygn.htm

 

https://lindasslojd.weebly.com/korsstygn.html#

 

 

 

 

Uppgifter

  • Broderi på distans

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: