Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fåglar i vår närmiljö

Skapad 2021-03-10 13:45 i Sjögårdens förskola Kristianstad
Förskola
Vi lär oss om fåglar i vår närmiljö

Innehåll

Detta vill vi utveckla:

  • Barnens intresse för fåglarna i vårt närområde.
  • Barnen förståelse för att det finns många olika fåglar, att de ser olika ut och låter olika.

 

Så här ska det gå till:

Vi väcka barnens nyfikenhet på fåglar genom att vara ute mycket, gå på promenader i närområdet och använda vår innergård, där många fåglar syns. Vi har möblerat så att barnen enkelt kan stå och kika ut på innergården. På avdelningen kommer vi att sätta upp ett fågelbord, dit barnen kan gå och titta i böcker och söka information om fåglarna. Vi matar även fåglarna som kommer utanför våra fönster.

Tillsammans med barnen så tar vi bilder på fåglar som vi ser och som vi sedan pratar med barnen om, hur de låter, hur de ser ut, hur de bor och vad de äter. Vi sätter bilder på fåglarna bredvid fönstret, för att barnen ska kunna känna igen en fågelart när de ser en.
Vi kommer att sjunga sånger om fåglar och läsa böcker om fåglar och dess läten. Utifrån barnens intresse kommer vi skapa fåglar i olika material och sätta eller hänga upp i anslutning till vårt fågelbord.

 

Vi dokumenterar med bilder. Genom diskussioner med barnen följer vi deras intresse och observerar vad de lärt och vill veta mer om.

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
  • förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: