Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

F

LÄSSTRATEGIER-HUR LÄSA?

Österledskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 10 mars 2021

Att läsa.....hur gör man det? Man kan läsa på olika sätt i olika sammanhang i olika texter! HUR du ska göra beror på vad du ska använda läsningen till. SÖKLÄSA-ÖVERSIKTSLÄSA-DJUPLÄSA

 

Att läsa är någonting som du gör varje dag och nästan hela tiden. Du läser medvetet, men även när du inte tänker på det. Du läser i böcker och texter i skolan, på mobilen/internet, kanske i tidningar och även på din dator på olika sidor. Du läser även så fort du går förbi en skylt, i affären eller vid andra ställen där ord finns. Läsning är en stor och viktig del av ditt liv och det är därför det är viktigt att vara en god läsare. 

MEN du kan anpassa din läsning utifrån vad du behöver det till! 

  • SÖKLÄSA: Ibland kanske du bara behöver leta efter något och då behöver du kunna sökläsa. Du letar efter information på t ex Google, eller på en hemsida. Då kan du inte läsa alla ord i en text, det skulle ta för lång tid. Istället måste du låta blicken "vandra" över texten tills du hittar det specifika du letar efter. Kanske är det ett årtal, ett namn eller en speciell uppgift om något. Kanske du kan hitta informationen under bildtexter och i mellanrubriker också. De är bra att använda när du söker. 

 

  • ÖVERSIKTSLÄSA: När du behöver få en överblick av vad en text innehåller behöver du kunna översiktsläsa. Man kan även kalla det för att "skumläsa". Du läser inte heller här en massa detaljer utan skummar över texten MEN du ska ändå få en uppfattning av vad texten handlar om. Du kan använda dig av rubriker, början och avslut på stycken, specifika begrepp/ord som dyker upp som signalerar betydelser och även få en uppfattning om vad det är för typ av text osv. 

 

  • DJUPLÄSNING: När du behöver läsa en text noga ska du kunna djupläsa. Det är viktigt när du t ex behöver veta exakta saker och måste förstå detaljer för att kunna förklara något eller för att kunna tolka texten osv. Här är det bra att tränar på att "läsa mellan raderna" och du måste du först förstå innehållet i texten ordentligt.

När du jobbar med att djupläsa ska du träna på att:

X Pausa i läsningen ibland när du känner att du tappar bort dig-gå tillbaka och läs igen.

X Ta reda på vad svåra ord betyder.

X Markera i texten viktiga saker för minnet eller anteckna bredvid.

X Kanske behöver du sammanfatta efter vissa bitar du har läst. 


Läroplanskopplingar

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback