Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kanin o Igelkott ”Säg förlåt”

Skapad 2021-03-11 09:43 i Treälvens förskola Östersund
Förskola
Vi jobbar med kompisboken Kanin och Igelkott .

Innehåll

Mål/Syfte: Vårt mål med arbetet kring denna bok är att barnen ges möjlighet att förstå innebörden av ordet förlåt och ge dem metoder att visa hur dom känner. Det kan kännas svårt att säga förlåt. 
Ordet i säg är inte lika viktigt som att visa att du är ledsen för det du gjort.

Vi vill arbeta mot att göra ordet förlåt mer konkret, genom att arbeta med olika sätt att göra och visa förlåt. Att hjälpa barnen lära känna sitt samvete och sätta ord på det.

 

Vad ska vi göra: 

Boksamtal. Vi ställer frågor till barnen under tiden vi läser boken om hur dem upplever boken och vad den handlar om. Att få reda på barnens erfarenheterna kring att säga förlåt.

Dramatisera ett dilemma.

Leka leken ”goddag” ute. Barnen får gå runt på en markerad yta och skaka hand med varandra. När de möts är det viktigt att stanna upp, titta varandra i ögonen och säga ”hej” tydligt. 

Versen ”jag gjorde väldigt fel” som matramsa.

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet
    Lpfö 18
  • stimulera barnens samspel samt hjälpa och stödja dem att bearbeta konflikter, reda ut missförstånd, kompromissa och respektera varandra,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: