👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Franska Åk 8/9

Skapad 2021-03-11 14:20 i Fyllingeskolan Halmstad
Grundskola F – 9
Semaines 12-16: Le passé composé. Vad du gjort? jag har cyklat, har pratat....

Innehåll

Vi arbetar med dåtidsformen le Passé Composé (P.C.) 

Vi ska kunna:

  •  bygga passé composé man hjälpverben  avoir och être  tillsammans med perfekt particip av huvudverbet. Verb som slutar  -er,    -ir, re, reflexiva verb och rörelseverb (t.ex. aller, venir, se coucher) + flera oregelbundna.
  • Varje vecka har vi muntlig träning där vi frågar och svarar vad man gjort i helgen, på lovet, igår osv, för att få in dåtidsformen av de vanligaste verben.
  • Vi arbetar med dåtidsformen le Passé Composé (P.C.) på olika sätt; muntligt, skriftligt, läser kortar texter i dåtid och lyssnar på hörförståelser i dåtid,  quizzlet, Entrevista, spel. Vi jobbar med skriftliga övningar.

läxorna: lara sig avoir och être + perfekt particip av huvudverbet, övningar, ordlista för att utveckla din text, ta redo muntligt uppgiften

Avslutning med en skriftlig prov och muntligt (v.15)

Skriftligt: övningarna och du får visa att du kan använda detta tempus genom att berätta om vad du gjorde på ditt lov till en vän, vad är vädret, med vem ( sms, vykort, brev)

Muntligt: presentera mig din uppgift (V.15)  + prov vecka 16

Passé composé=  använder man hjälpverben avoir (= ha) eller être (att vara) tillsammans med perfekt particip av huvudverbet; på ER-verb innebär detta att de slutar på é, -ir= i.

Jag har pratat = J'ai parlé, (parlé är då perfekt particip).

 

 

 

Leçon - Le passé composé - Accord du participe passé avec être -  L'instit.com