Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mon enfance

Skapad 2021-03-11 21:50 i Getingeskolan Halmstad
Grundskola 9 Moderna språk - språkval
I detta arbetsområde kommer du att få träna på att berätta om hur det var när du var liten och bl a skriva och prata om hur du var som barn, vilka dina favoritleksaker var och vad du tyckte om att göra. Vi repeterar passé composé och lär oss om imparfait, ett annat sätt att uttrycka dåtid.

Innehåll

Innehåll 

Vi börjar vårt arbete med att ta reda på vad det är för skillnad på användning av passé composé och imparfait samt hur man bildar imparfait.  Därefter kommer ni att få jobba med en översättningstext samt övningar för att bli säkrare på de båda tempusen och dess användning. 

Vi fortsätter sedan med att läsa och arbeta med texten ”Quand j’étais petit”, som är en intervju av en äldre person som berättar om sin barndom. Ni kommer sedan själva att få göra en tankekarta kring hur det var när ni var små. Med hjälp av denna kommer ni att få träna på att intervjua och bli intervjuad av en kamrat om er barndom. Vi avslutar arbetsområdet med att ni får skriva en text där ni visar att ni behärskar imperfekt och passé composé.

Arbetssätt

Vi tittar på film om skillnaden mellan passé composé och imparfait

Vi arbetar med översättning av en text med tillhörande övningar som behandlar p.c och imparfait.

Vi läser och översätter en intervju i dåtid och gör sedan en mind-map över vår barndom

Med stöd av mind-map intervjuar vi en kamrat om deras barndom samt blir intervjuade.

Vi avslutar med att skriva en text om vår barndom utifrån den mind-map vi gjort.

 

Bedömning

Bedömningen sker fortlöpande under lektionstid samt i samband med intervju och text om barndom och jag kommer att utgå från följande kunskapskrav.

Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter - Ni arbetar med texterna  Il fait beau och Quand j''étais petit.  Ni visar att ni förstår talat språk genom att lyssna och ställa följdfrågor i intervjuerna.


Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. - Ni intervjuar varandra om er barndom, där ni både får vara den som ställer frågor och den som besvarar dem. Ni skriver en text i imperfekt och passé composé under lektionstid som kommer att bedömas.  


Använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådd - t.ex genom att ställa frågor, upprepa eller formulera sig på annat sätt i samband med intervjun.


Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang - att anpassa innehållet i det du säger/skriver efter vem som lyssnar och till uppgiften (intervju/redovisning)


Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: