Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

8A.v6-16.Bild: Normbrytande bilder

Spånga grundskola, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 13 augusti 2021

Vi ska diskutera, skapa och analysera normbrytande bilder

Vad?

Du ska framställa en egen bild som på något sätt bryter mot de normer som ofta finns i bildflödet runt om oss. Vi kommer prata om hur bilder som omger oss ofta representerar olika normer om exempelvis manligt och kvinnligt. Du kommer även göra en bildanalys.

 

Hur?

Vi tittar på olika normer som finns i bilder i reklam, sagobilder, spelbilder, bilder på sociala medier, samt nyhetsbilder. Efter det ska du välja om du vill göra:

1. En normbrytande sagobild till en framsida på en bok

2. En normbrytande spelkaraktär

3. En normbrytande reklambild

På bilden ska det även finnas med text. (bokens titel, vad du gör reklam för, vad spelet heter).

Du börjar med blyerts och bilden färgsätts med akvarellpennor, samt fineliners. Storlek A3. Behöver du, så skriver vi ut bilder du kan rita av. 

Du kommer även göra en skriftlig bildanalys av en bild. Denna lämnas in i Teams.

 

Varför?

Du övar dig i att analysera och sätta ord på bilder och vad som gör dessa normativa eller icke normativa. Du tränar ritteknik. Du tränar på att kombinera bild och text. Du tränar på att få en fungerande helhet i bilden (komposition). Du tränar på att lösa problem som dyker upp självständigt. Du tränar på att skapa ett budskap med bilder.

 

Vad du blir bedömd på.

Ide och process- Hur du prövar dig fram (exempelvis gör flera snabba skisser), hur du jobbar självständigt på lektionen, om du väljer att kalkera/rita av en annan bild eller hittar på en helt egen etc.

Kommunikation- Hur väl man förstår ditt normbrytande "budskap"

Teknik- Din ritteknik, färgsättningsteknik, samt hur pass avancerad bild du gör.

Komposition och Layout- Hur väl bildens olika delar hänger ihop, samt hur bilden och texten ser ut tillsammans

Analys- Den skriftliga  bildanalys du gör på en bild. Hur väl du kan beskriva bilden samt motivera varför du tycker som du gör när du ser den.

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback