Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Läs och skriv

Skapad 2021-03-12 09:45 i Ilsbo förskola Nordanstig
Förskola
Hur ser min bokstav ut? Hur ser din bokstav ut? I denna planering har vi tagit till vara på barnens intressen för bokstäver.

Innehåll

Var är vi?

Barnen visar stort intresse för bokstäver och har uppmärksammat vilken bokstav deras eget namn börjar på. De kollar på alfabetet som sitter uppsatt på väggarna i verksamheten och letar sina egna bokstäver, de förknippar sedan sin bokstav till en bild som de kan referera till. Barnen pratar om vilken bokstav som kompisar och familjemedlemmar börjar på. 

Vart ska vi?

Vi lyfter barnens nyfikenhet och intresse för bokstäver. De får möjlighet att möta namn och ord i skrift samt få en förståelse för bokstävernas ljud. 

Hur gör vi? 
 
Vi kommer att arbeta med en bokstav i veckan under en längre period. Vi kollar på film om bästa bokstaven, sedan arbetar vi med bokstaven genom kreativitet och skapande. Ser och känner på formen, samt testar hur bokstaven kan låta i olika sammanhang. 
 

Kopplingar till läroplanen

  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
  • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap,
    Lpfö 18
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: