Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Centralperspektiv

Skapad 2021-03-14 12:36 i Tanneforsskolan Linköping
Grundskola 4 Bild
Kan man göra konst med hjälp av en linjal? Bildkonst kan ses som en plats för fantasin och det handtecknande. Men konst kan också vara matematik och det noga uträknande. Ibland kan det bli teckningar, ord eller symboler, ibland klotter eller siffror. Med hjälp av linjer och spår gör vi våra tankar synliga och en bonus är att vi på det sättet kan visa dem för andra. Det gör det enklare att tänka tillsammans.

Innehåll

Hjärnan är, precis som vi, lite bekväm och försöker göra saker den redan kan och på samma sätt som den alltid brukar. Därför är det superbra att utmana sig själv och sin hjärna med roliga klurigheter. Att öva hjärnan gör världen mer spännande.

Mål och syfte med övningen är att du ska träna på att arbeta med perspektiv för att skapa ett djup i en bild.

I den här övningen kommer vi tillsammans att undersöka och experimentera med hur det här gamla lura ögat-tricket fungerar.

Vi kommer att titta på konstverk och gå på linjespaning.

 

Därefter ska du få teckna din egen perspektivbild med hjälp av centralperspektivets tre viktigaste verktyg – de tre olika sorters linjer och den ofta osynliga men så viktiga centralpunkten.

 

Vi kommer att avsluta arbetet med att du får göra en reflektion och själv bedömning av ditt arbete.

 

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

 • följa instruktioner
 • bygga upp rumsligheten i din bild
 • resonera kring arbetsprocessen och kvalitén i din bild 

Uppgifter

 • Centralperspektiv

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
  Bl  4-6
 • Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Centralperspektiv

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Teknik och material
Jag hanterar penna och linjal men behöver mycket hjälp. Mina linjer blir inte helt raka och träffar inte riktigt alltid mitt i centralpunkten. Jag färglägger enkelt och ej noggrant.
Jag hanterar penna och linjal och behöver bara lite hjälp. Jag är noggrann, t.ex. raka och rätt dragna linjer till centralpunkten. Jag är ganska noggrann när färglägger mina figurer.
Jag hanterar penna och linjal helt på egen hand och är noggrann, t.ex. raka och rätt dragna linjer till centralpunkten. Jag är mycket noggrann när jag färglägger mina figurer.
Bildanalys, ord och begrepp
Använder 2-3 ämnesord när jag reflekterar kring mitt arbete. Är inte aktiv och behöver mycket hjälp och stöd av en vuxen när vi samtalar om den konst som vi tittar på.
Använder 3-4 ämnesord när jag reflekterar kring mitt arbete. . Är lite aktiv och behöver lite hjälp och stöd av en vuxen när vi samtalar om den konst som vi tittar på.
Använder fler än 4 ämnesord när jag reflekterar kring mitt arbete. Samtalar och är aktiv när vi tittar på konst tillsammans. Har egna funderingar som jag delar med mig av.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: