Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Antika Grekland/ Ordklasser

Skapad 2021-03-14 16:55 i Frösåkersskolan Östhammar
Antikens Grekland - myter och eget skrivande
Grundskola 7 Svenska
Nu när vi har arbetat med Antikens Grekland i historia så fortsätter vi med samma arbetsområde i svenska. Ni kommer att i grupper läsa olika myter som ni sen ska redovisa muntligt inför klassen. Vi kommer också att fortsätta vårt arbete med ordklasserna.

Innehåll

 

Syfte

Följande förmågor ska du träna när du arbetar med det här arbetsschemat:

 • formulera dig och kommunicera i tal 
 • läsa och analysera skönlitteratur
 • anpassa det talade och skrivna språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

 

.

Bedömning

 • Redovisningen av myten - tänk på att när du redovisar muntligt ska du vara väl förberedd, titta upp på publiken, tala högt och tydligt
 • När vi har arbetat klart med ordklasserna kommer vi att ha ett skriftligt prov.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
  Sv  7-9
 • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Kunskapskrav svenska

E
C
A
Läsa, strategier
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt.
Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.
Läsa, förståelse
Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.
Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse.
Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.
Redovisa
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och relativt god anpassning till syfte och mottagare.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande inledning, innehåll och avslutning och god anpassning till syfte och mottagare.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: