Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

7 - 9

Fysik, Atom- och kärnfysik, åk 9 VT 2021

Fågelskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 15 mars 2021

Bohrs atommodell har ni redan kommit i kontakt med i kemin. Till vänster ses en kolatom skildrad enligt denna modell. I detta arbetsområde ska vi bland annat prata om hur ljus egentligen uppstår. Bohrs grundtanke var att ljus uppkommer då elektroner rör sig mellan sina banor (skal). När de rör sig i sina bestämda banor runt atomkärnan kan de få mer energi och hamna i en bana längre ut från kärnan. Ljus uppkommer då de sedan hoppar tillbaka till sin ursprungliga bana genom att energi avges i form av en foton.

Till dig som elev:

Arbetsområdet

I det här arbetsområdet ska vi arbeta med atom- och kärnfysik. Vi ska bland annat lära oss om atomens uppbyggnad, olika sorters ljus, radioaktivitet och fission. Atomens uppbyggnad och det periodiska systemet har ni redan pratat en del om i kemin, vi börjar dock med en repetition av denna del eftersom Bohrs atommodell utgör en så central del i detta arbetsområde. Sedan övergår vi till att tala om hur olika sorters ljus uppstår. Själv tyckte jag att detta var ett väldigt spännande avsnitt då jag första gången läste om det, då "ljus" är något vi möter varje dag men kanske inte riktigt tidigare förstått hur det uppstår. Radioaktivitet har ni säkert hört är farligt. Alla kommer vi någon gång i kontakt med det vid röntgen hos tandläkaren eller på sjukhuset då man misstänker frakturer på skelettet. Men vad är egentligen radioaktivitet och hur kan man skydda sig mot det? Fission används i kärnkraft. Kärnkraft har både för och nackdelar. En stor fördel är att man relativt snabbt kan framställa stora mängder elektrisk energi, något som är otroligt eftertraktat i västvärlden. Men vilka risker finns egentligen med kärnkraft och var ska man egentligen slutförvara kärnavfallet? 

Vi läser texten tillsammans i boken "Fysik direkt" kapitel 10 som heter "Atomfysik och kärnfysik" (sid 186-211). Vi diskuterar innehållet och gör instuderingsfrågorna i texten samt de extra instuderingsfrågor som jag skapat och som finns på Classroom. På Classroom har jag även lagt upp kapitlet som ljudfil så att ni kan lyssna på texterna. Jag har även lagt upp länkar till korta sammanfattande filmer på Youtube om dessa olika delområden i arbetsområdet. 

Del två i detta arbetsområde är att ni själva ska förbereda, genomföra och utvärdera en laboration som handlar om mobiler och strålning. Instruktioner till hur denna laborationshandledning ska förberedas finns på Classroom. På Classroom finns även ett exempel på en redan färdig laborationshandledning (en annan laboration) för att ni ska få en idé om hur den ska se ut. Er egna laborationshandledning ska lämnas in på Classroom i en mapp som jag skapat. Jag kommer att bedöma om du direkt kan använda den, om den måste justeras eller om du behöver en kopia av min redan förberedda handledning. Du ska även skriva och lämna in en laborationsrapport. En lathund till hur denna ska skrivas finns inom kort på Classroom.   

Du lär dig att använda för arbetsområdet aktuella begrepp samt ett naturvetenskapligt språk när du skriver laborationshandledningen samt laborationsrapporten.

Arbetssätt

  • muntliga genomgångar och diskussioner
  • enskilt och/eller gemensamt arbete med instuderingsfrågor
  • förberedning, utförande samt utvärdering av laboration
  • laborationsrapportskrivning

Redovisningsform

  • diskussioner
  • laborationshandledning
  • laborationsrapport
  • skriftligt prov

Bedömning

Jag bedömer din arbetsprestation på varje lektion. Det jag tittar på är:

  • om du bidrar till att föra diskussionen framåt på lektioner genom frågor och resonemang
  • din förmåga att förbereda, genomföra samt utvärdera laborationen samt din förmåga att skriva en laborationsrapport
  • huruvida och i vilken utsträckning du använder för arbetsområdet relevanta begrepp i diskussioner, vid arbetet med laborationen samt i laborationsrapporten och i det skriftliga provet 

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikelstrålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan på levande organismer. Hur olika typer av strålning kan användas i modern teknik, till exempel inom sjukvård och informationsteknik.

Systematiska undersökningar och hur simuleringar kan användas som stöd vid modellering. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Atom- och kärnfysik - Fysik VT19
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback