Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Privatekonomi

Skapad 2021-03-15 08:28 i Torpskolan Lerum
Grundskola F – 9
Vi jobbar med löner, inkomster och utgifter.

Innehåll

Nu är det dags att lära sig mer om att hushålla med sina pengar och att ha koll på sin budget.

1. Fundera på hur ditt liv ser ut när du blir vuxen.

 

  • Bor du själv eller har du familj? 
  • Har du några barn och i så fall hur många? 
  • Var och hur bor du? I hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa?  För att ta reda på vad det kostar att bo (hyra, räntor m.m.), fråga din lärare eller dina föräldrar.
  • Har du ett jobb och vilket i så fall? Eller studerar du? Fakta om olika jobb hittar du på https://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/. Här kan du ta reda på vad man tjänar på olika yrken. Studerar du kan du hitta fakta på www.csn.se där du bland annat kan ta reda på hur mycket pengar man kan ha att röra sig med när man är student. 
  • Vilka levnadsvanor har du?  Är du ”hemmatypen” som helst umgås med sambo eller familj, eller den dyrare ”utetypen” som äter lunch ute, sitter på caféer, går på krogen?
  • Vilken materiell standard har du?  Köper du nya kläder, mobiler, datorer, bilar, eller lever du enkelt med få och billiga prylar?

2.    Gör en budget

När du har funderat och skrivit hur du tror att ditt framtida liv ser ut är det dags att göra en budget. Uppskatta vilken livsstil du har och vilka kostnader du kan tänkas ha. Ta hjälp av häftet ”Koll på pengarna” för att få den ungefärliga kostnadsbilden och fyll i siffrorna i budgetbladet som finns i häftet. Hur blev din budget?

 

Ord du får se i undervisningen.

Ekonomi, budget, skatt, brutto och netto, inkomst, utgift, underskott, privatekonomi.

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: