Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jag ringer mina bröder

Skapad 2021-03-15 10:18 i Gubbängsskolan Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska Svenska som andraspråk
Du ska läsa romanen "Jag ringer mina bröder" av Jonas Hassen Khemiri. Den är skriven på ett annorlunda sätt och trots att den är ganska enkel att läsa är den inte helt enkel att förstå. Romanen består av tankar som rör sig i huvudkaraktären Amors huvud under en dag i Stockholm efter att ett (misslyckat) bombdåd inträffat i City 2010, då en bil sprängdes och en person dog.

Innehåll

INNEHÅLL:
En bil har exploderat i Stockholm. Amor irrar runt i en polisfylld, paranoid stad på jakt efter en reservdel till en borrmaskin. I framfickan har han en telefon, i bakfickan en kniv. Han ska svara när Shavi ringer, han ska sluta stalka Valeria. Framför allt ska han bete sig maximalt normalt.
Men vad är ett normalt beteende? Vem är en potentiell gärningsman? Och vad händer när de misstänksamma blickarna riktas mot den egna personen?
Under 24 intensiva timmar befinner vi oss i Amors huvud där gränserna mellan brottsling och brottsoffer, kärlek och kemi, paranoia och verklighet, blir allt suddigare.

Vi läser kortromanen "Jag ringer mina bröder" och arbetar med läsloggar under läsningen. Vi diskuterar i grupp och arbetar sedan med frågeställningar i läsloggarna

MÅL:

Ett av målen är att pröva att läsa en text där handlingen inte är helt given och kan tolkas på olika sätt. Att du ska känna att det är inte så svårt ändå att läsa en svår text om man pratar om den tillsammans. Dessutom övar du läsförmåga och ordkunskap.

Det andra målet är att öva på att analysera text. Att pröva att tolka text efter att vi tillsammans diskutera vad författaren kan tänkas mena och vilka "bevis" eller tecken på vår tolkning vi kan hitta i texten.

MATERIAL/RESOURCES

Här kan du lyssna till texten som författaren själv läser:

https://youtu.be/wOupFTbZqnY

Här kan du läsa om författaren. Titta gärna på hans olika "porträttbilder".

http://www.khemiri.se/liv/

 

 

BEDÖMNING/ASSESSMENT

Det jag främst kommer att bedöma din arbetsinsats efter är ditt deltagande i diskussionerna samt dina skriftliga arbeten.

Uppgifter

 • Läslogg 1: sid 7-27

 • Sluttext om "Jag ringer mina bröder"

 • Läslogg 2:

 • Förbättrad text från DigiExam

 • Läslogg 4: Karolina

 • Inspelning av muntlig diskussion om "Jag ringer mina bröder" (bedömningsunderlag för muntlig framställning)

 • Läslogg 3 (till s 84): Valeria

 • Denna uppgift ska tas bort.

 • En inre monolog

 • Att koppla en författare till sina verk och att jämföra olika verk av en författare: Jonas Hassen Khemiri

 • Läslogg 5

Matriser

Sv SvA
Läsloggar

Behöver utvecklas
Godkänd nivå
Mer än godkänd nivå
Läsförståelse
Dina läsloggar och diskussioner i klassrummet visar ännu inte att du på en godkänd nivå kan läsa skönlitterär text och diskutera innehållet i den.
Dina läsloggar och diskussioner i klassrummet visar att du på en godkänd nivå genom att läsa skönlitterär text och diskutera innehållet muntligt och skriftligt.
Dina läsloggar och diskussioner i klassrummet visar att du mycket väl når godkänd nivå genom att läsa skönlitterär text och diskutera innehållet muntligt och skriftligt. Du visar att du kan reflektera över, diskutera och analysera inläst text.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: