Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

9

Samhällsplanering, kartkunskap och fältstudier

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 19 mars 2021

Samhällsplanering tar sikte på framtiden och lyfter frågor om hur samhällen kan utformas och organiseras för att möta behovet av en ekonomisk, social och ekologisk hållbar utveckling. Planering handlar om att omsätta mål och visioner till verklighet. Samhällsplanering kräver förmåga att göra avvägningar och prioriteringar mellan intressen och att sätta samman insikter från olika kunskapsområden.

Avsnittet består av två moment:

  • Moment ett är att ni ska göra en uppgift om kommunens skyddsrum. Ta reda på var ditt närmsta skyddsrum finns, besök platsen, rita/markera på karta. 
  • Moment två är att ni ska göra ett grupparbete. Där ni ska starta en pizzeria, men för att den ska blir så lönsam som möjligt är det viktigt att ni väljer en bra plats för den. 

 

Detta kompletteras med genomgångar om hur man använder kartor och geografisk information.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på internet, till exempel satellitbilder.

Fältstudier av natur- och kulturlandskap, till exempel av samhällsplanering i närsamhället.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback