Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

7 - 9

Teknik 8B: Styr- och reglerteknik

Berzeliusskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 15 juni 2021

I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig mer om programmering samt om hur vi kan styra och kontrollera olika processer.

Styr- och reglerteknik

När: Vi kommer att arbeta med arbetsområdet v. 11-21

Arbetsområdets innehåll

Genom undervisningen i teknik ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar.

Studiematerial

  • NE.se
  • instuderingsfrågor i Classroom
  • LEGO mindstorms education

Arbetssätt och undervisning

Vi kommer att

  • ha genomgångar om vad styr- och reglerteknik är
  • titta på filmer
  • programmera LEGO-robotar med LEGO mindstorms

Du ska

  • delta aktivt i genomgångar, både muntligt och skriftligt
  • arbeta med instuderingsfrågor enskilt eller tillsammans med en klasskamrat
  • använda LEGO mindstorms för att styra en LEGO-robot.

Bedömning

Bedömning kommer att ske både kontinuerligt och genom olika bedömningsuppgifter. Du kommer att

  • besvara frågeformulär om arbetsområdet
  • göra en robotutmaning
  • skriva en laborationsrapport.

Lycka till!


Läroplanskopplingar

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Tekniska lösningar som utnyttjar elektronik och hur de kan programmeras.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang kring hur några föremål och tekniska system i samhället förändras över tid och visar då på drivkrafter för teknikutvecklingen.

Dessutom kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur olika val av tekniska lösningar kan få olika konsekvenser för individ, samhälle och miljö.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Robotutmaning
Frågeformulär

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback