Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

6 - 9

Religionskunskap åk 9 vide

Resursenhet Videskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 19 mars 2021

Religionskunskap åk 9 är ett otroligt intressant moment i religionskunskap. Här lyfter vi etiska dilemman och olika frågeställningar om livet om varför vi människor inte alltid tänker på samma sätt. Vi lär oss att förstå varandra bättre, men vi lär oss också att förstå och kritisera olika etiska modeller. Vi kommer också att undersöka olika livsåskådningar. Senare i momentet så ger vi oss på de gamla religionerna Buddhism och Hinduism. Hur religionerna kom att prägla miljontals människors liv och hur människor idag inspireras utav att leva sina liv som veganer och att praktisera yoga. Nu kör vi! Religionskunskap för sista gången. Du är bäst, vi är bäst! Namaste

VAD kommer vi att arbeta med?

 

- Syskonreligionerna; en jämförelse & Etik och moral

 - Hinduismen; en religion med många ansikten

 - Buddhismen; stillhetens religion

 

HUR kommer vi att arbeta med det?

 - Genomgångar i klassen

Powerpoint om hinduism och buddhismen 

Powerpoint om de etiska modellerna

- Läsa i boken och svara på frågor

 - Titta på undervisningsfilmer och pratat om dessa

- Träna på gamla Nationella prov

 

HUR LÄNGE kommer vi att arbeta med det?

- Tidsåtgång: v 10-15


VARFÖR ska vi arbeta med det? Vad ska du lära dig?

 - Du ska visa att du har grundläggande kunskaper om de fem stora världsreligionerna (centrala tankegångar, heliga skrifter, konkreta uttryck och handlingar

 - Du ska visa att du kan jämföra syskonreligionerna; kristendom, judendom, islam. Du visar att du förstår likheter och skillnader mellan dessa religioner. 

 - Du ska visa att du kan föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar. 

 

Widgitsymboler © Widgit Software/Hargdata 2017 | www.symbolbruket.se 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet,

Centrala tankegångar och urkunder i världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Huvuddragen i världsreligionernas historia.

Sambandet mellan samhälle och religion i olika tider och på olika platser.

Hur religioner och andra livsåskådningar kan forma människors identiteter och livsstilar.

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligio­nerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.

Dessutom för eleven enkla resone­mang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­ åskådningar.

Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.

Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av reli­gioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.

Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav religion åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback