Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

7

Miljökemi och hållbar utveckling 9B vt 2021

Ånestadsskolan, Linköping · Senast uppdaterad: 14 juni 2022

Avsnittet tar upp de problem som uppstår då människan använder sig av kemikalier och fossila bränslen och sprider dessa till omgivningen. Vi tittar på vad som händer i luften, i vatten och i marken. Vi tittar också på hur vi försöker lösa de problem som vi orsakar samt tar del av aktuell forskning. Dessutom lär vi oss om några av jordens resurser som vi använder och förbrukar. Vi diskuterar hur vi bör hushålla med dessa och centrala begrepp är hållbar utveckling och återvinning. Vi kommer arbeta med boken och artiklar. Målet är att du ska få mer kunskap och kunna ta ställning i miljöfrågor.

Undervisningens innehåll

Vad kommer vi att arbeta med?

  • Kretslopp, spridningsprocesser och andra kemiska processer i luft, vatten och mark ur miljösynpunkt
  • Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling
  • Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.
  • Processer för att rena dricksvatten och avloppsvatten lokalt och globalt
  • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi
  • Aktuella samhällsfrågor som rör miljökemi och hållbar utveckling

Hur kommer vi att arbeta?

Vi kommer ha gemensamma lärarledda genomgångar där dina frågor och funderingar är viktiga. Du kommer få arbeta med forskningsartiklar och instuderingsfrågor där du får lära dig mer. Vi tittar på förklarande filmer! 

Viktiga begrepp!

Aktuell forskning, källkritisk metod, miljöproblem i luft, vatten och mark, luftföroreningar, marknära ozon, försurning, vattenrening, övergödning, kvävets kretslopp, tungmetaller, återvinning, hållbar utveckling, plaster

Bedömning

Jag bedömer din förmåga att:

  • Hur du tar del av artiklar och källkritiskt granskar dem.
  • Skriftlig bedömningsuppgift kring vad som orsakar försurning, vilka konsekvenser försurning skapar för miljö, samhälle och människa samt åtgärder för att minska försurning skapad av människan.
  • Hur du tar del av fakta och resonerar djupt och brett i en fråga som rör miljö och samhälle samt kommunicerar dina åsikter naturvetenskapligt.
  • Inlämning av instuderingsuppgifter kring arbetsområdet.
  • Utöver detta hur väl du deltar vid genomgångar, diskussioner och redovisningar av uppgifter.

Du kommer att kunna visa dina förmågor:

  • Genom att vara aktiv vid genomgångar och diskussioner
  • Genom att lämna in dina uppgifter.
  • Vid bedömningsuppgifter.

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling.

Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.

Olika faktorer som gör att material, till exempel järn och plast, bryts ner och hur nedbrytning kan förhindras.

Processer för att rena dricksvatten och avloppsvatten lokalt och globalt.

Aktuella samhällsfrågor som rör kemi.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Aktuella forskningsområden inom kemi, till exempel materialutveckling och nanoteknik.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.

I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.

Eleven kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad, oförstörbarhet och omvandlingar och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp, modeller och teorier.

Eleven kan föra enkla till viss del underbyggda resonemang om kemiska processer i levande organismer, mark, luft och vatten och visar då på enkelt identifierbara kemiska samband i naturen.

Eleven undersöker hur några kemikalier och kemiska processer används i vardagen och samhället och beskriver då enkelt identifierbara samband och ger exempel på energiomvandlingar och materiens kretslopp.

Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang kring hur människans användning av energi och naturresurser påverkar miljön och visar på några åtgärder som kan bidra till en hållbar utveckling.

Eleven kan beskriva och ge exempel på några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Kemi kunskapskrav åk 7-9, Ånestadsskolan - PKN
Uppgifter
Inlämningsuppgifterna
Pralinprinsessan
Pralinprinsessan
Inlämningsuppgifterna
Forskningsartikel
Forskningsartikel
Försurningsuppgift
Försurningsuppgift

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback