👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uppdragsmåndag - Vi upptäcker våren

Skapad 2021-03-22 08:11 i 045021 Förskolan Juvelen Stockholm Hässelby-Vällingby
Förskola
Dagens måndagsuppdrag består i att vi tillsammans ska upptäcka våren. Vad är egentligen en årstid?

Innehåll

Med hjälp av formfamiljen får vi varje måndag ett uppdrag. Dagens uppdrag består i att upptäcka om vi kan hitta några tecken på att våren är på väg eller är den redan här? 

 

Genomförande

Genom brevet vi fått från formfamiljen uppmanas vi att tillsammans ta oss till skogen och på vår promenad och vistelse i skogen uppmanas i även att försöka hitta olika tecken på att våren är på väg. 

Vi börjar med att läsa brevet och sedan samtala om vad det innebär med årstider. Vad är en årstid och varför finns dem? Sedan samtalar vi även om vad som kan anses som specifikt för just årstiden våren. Med hjälp av en liten film kring just årstider och varför årstider uppstår kan vi sedan jämföra våra tankar med filmens fakta och budskap. 

Film: https://www.youtube.com/watch?v=M0h7QKAA2QM

 

Efter att vi samtalat och tittat på filmen kring årstider ger vi oss iväg ut på vår vårjakt. 

 

Väl framme i skogen tillåts barnen även att leka "vårleken": Leken går ut på att en i taget får ta på sig en ögonbindel. Personen med ögonbindel leds sedan fram till ett föremål i skogen (ett träd, en sten, en blomma m.m.) sedan får personen i ögonbindel med hjälp av sina sinnen beskriva sin upplevelse.

 

Efter vår vårjakt återsamlas vi på förskolan och delar med oss av vår upplevelse kring vad vi varit med om under förmiddagen. 

 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
    Lpfö 18
  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18