Skolbanken Logo
Skolbanken

DIA- Kompis och social hållbarhet

Harplinge förskola, Halmstad · Senast uppdaterad: 22 mars 2021

”Från jag till vi” - Social hållbarhet, värdegrund och känslor på Fjärilen vt-21

Vi använder oss av DIA-modellen (Delaktighet, Inflytande och Ansvar). DIA-modellen ger barnen ett reellt inflytande över arbetssätt, arbetsformer och verksamhetens innehåll. Den möjliggör att man ser helheten i förskolans uppdrag och att följa läroplanens intentioner samtidigt som verksamheten kvalitetssäkras.

Varför?

Under hösten 2020 har Fjärilen jobbat med barnens identitet i temat ”Jaget”. Vi väljer nu att blicka utanför barnets egen sfär till att mer fokusera på barnet i samspel med andra barn. Vi vill utmana samt uppmuntra barnen i konflikthantering, samarbete samt att hjälpas åt. Skolverket (Förskolans och skolans värdegrund - förhållningssätt, verktyg och metoder, 2013) skriver att grunden för att barnen ska  börja förstå vad demokrati är läggs i förskolan, och att detta utvecklas i samspel med andra. 

 

Mål:

Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler. 

 

Utvärderingsbart mål:

I maj 2021 ska alla barn getts möjlighet att uttrycka sina känslor i olika sammanhang/kontexter samt erhållit en förståelse för ett demokratiskt arbetssätt. 

Målkommunikation och handlingsplan:

Barnen kommer bli introducerade för Kanin och Igelkott (gosedjur) som flyttar in och ska tas omhand av oss på Fjärilen. Barnen får bl.a. göra kanin och igelkotts hus, höra berättelsen ”Förlåt” som både berättas/dramatiseras/målas etc. 

 

Sekundära mål:

Arbetslaget ska visa respekt för individen och medverka till att skapa ett demokratiskt klimat, där barnen får möjlighet att känna samhörighet och utveckla ansvar och solidaritet. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback