Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

Rock- och pophistoria

Önneslövskolan, Papperskorgen · Senast uppdaterad: 13 juni 2022

Mål

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer,

• analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang

Detta innebär att du efter detta moment har utvecklat din tajming och din teknik på instrument och sång, att du har spelat tillsammans med andra i ensemble och där försökt lyssna in de andra för att kunna anpassa din stämma, att du lärt dig om hur och varför musiken utvecklats och använts under 50-talet till 90-talet, samt att du lyssnat på och samtalat om olika sorters musik. Du har tränat på att urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer.

Undervisning

Varannan gång undervisar läraren om musikens utveckling under 50-talet till 90-talet. Ni antecknar i häftet ”Rock- och pophistoria”. Vi lyssnar på de olika låtarna och diskuterar varför och hur musiken låter på just det sätt den låter. Vi tittar på filmsnuttar för att förstå musikens villkor i de olika länderna och de olika tiderna.

Varannan gång spelar ni i ensemble. Läraren går först igenom hur låten ska spelas på de olika instrumenten och vi övar tillsammans, sedan får alla chans att välja olika instrument. Efter övning sätter vi ihop låten och spelar in den för att kunna lyssna på den senare.

Bedömning

De praktiska delarna bedöms med hjälp av matrisen som finns här bredvid. De teoretiska kunskaperna bedöms vid ett prov (eller om klassen kommer fram till någon annan slags redovisning).


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
kunskapsmatris rock- och pophistoria
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback