Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Etik och moral

Skapad 2021-03-26 14:00 i Ytterbyskolan Kungälv
Grundskola 7 – 9 Religionskunskap
Vi fördjupar oss i etik och moral! Ni får lära er om etiska modeller och sedan får ni applicera etiska modeller på en film.

Innehåll

Planering: Etik & moral

v12 

tors - uppstart arbetsområde + intro etik och moral (läsa och sammanfatta samt göra quiz i ne.se), gruppdiskussion om etiska frågor och vardagliga moraliska dilemman. 

fre - film “Etik och etiska modeller”, sammanfatta etiska modeller, quiz-ruta i ne.se

 

v13

mån - Film: “människan och moralen”, enskild skriftlig reflektion, gemensam diskussion utifrån filmen och den enskilda reflektionen

tors - träna på att applicera etiska modeller i grupper (breakout rooms)

 

v14

PÅSKLOV

 

v15

mån - Film “This is England”

tors - Se klart film “This is England”, filmdiskussion

fre - repetition/genomgång etiska modeller, intro uppgift, arbeta med uppgift “This is England - etik” 

 

v16

mån - Arbeta med uppgift “This is England - etik”

tors - Arbeta med uppgift “This is England - etik” (inlämning 23.59)

Uppgifter

 • This is England

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av reli­gioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
  Re  E 9
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Re  E 9
 • Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sam­ manhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt.
  Re  C 9
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.
  Re  C 9
 • Eleven kan också föra välutvecklade och nyan­serade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
  Re  A 9
 • Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.
  Re  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: