👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Värdegrundsarbete med Alfons Åberg

Skapad 2021-03-29 13:47 i Gemensamt Söderhamns förskolor Söderhamn
Förskola
Vi kommer att jobba med Alfons Åbergs vänskapslåda som Friends har tagit fram. Detta för att hjälpa barnen förstå varandras och sina egna känslor. Att jobba med empati och värdegrund känns viktigt i barngruppen då vi måste stärka barnens självkänsla och gruppdynamik.

Innehåll

Bakgrund/syfte

Vi har upplevt ett hårdare klimat i barngruppen under våren. Mycket diskussioner om vem som får vara med och inte. Vi vill att barnen ska lära sig sätta sig in i andras situation och värna om varandra. 
Vi vill att barnen ska känna att förskolan är en trygg miljö.

Hur?

Vi kommer att använda oss av  Alfons Åbergs vänskapslåda som Friends har tagit fram. Den innehåller böcker, samtalskort, flanosagor och ljudböcker.

Vi har valt att arbeta med boken ” Alfons och odjuret”. Den behandlar områden som är betydelsefulla vad gäller vänskap, trygghet och empati.

Vi kommer att läsa boken vid flera tillfällen, återberätta, och använda oss av samtalskorten. Vi kommer köra bildspel, ljudbok, flanosaga och projecering.

Vi kommer använda oss av att fota och filma när vi dokumenterar.

Kopplingar till läroplanen

 • förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra,
  Lpfö 18
 • förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen,
  Lpfö 18
 • respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och
  Lpfö 18
 • uppmärksamma barnen på att människor kan ha olika värderingar som styr deras uppfattningar och handlingar och samtidigt förankra de grundläggandena värdena, och
  Lpfö 18