👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Barnen i Kramdalen

Skapad 2021-03-29 14:58 i Förskolan Tomtberga två Östhammar
Förskola
Vi får följa med barnen Vändela, Snäll-Kjell och Gladan i jakten på ordet integritet. Ett äventyr som utspelar sig i vackra Kramdalen.

Innehåll

BAKGRUND

För att förstärka vårt värdegrundsarbete vill vi använda oss av detta material. En klassisk saga med ett viktigt budskap som vi hoppas barnen lätt kan ta till sig. Vi har under en tid uppmärksammat att barnen i gruppen behöver öva sig i hur man säger nej till andra samt öva sig och få vetskap om vad som är okej gällande dem egna kroppen. 

MÅL

Vi vill förstärka vårt värdegrundsarbete med att ge barnen  förståelse för ordet integritet och vad det har för betydelse. Vårt mål med aktiviteten är också att stödja och utmana barnen i att få kännedom om vad de själva tycker känns okej samt att kunna sätta ord på dessa känslor.

Under tiden vi läser sagan lär sig barnen hur de undviker faror och vad de bör göra om någon vill kramas, ta på dem eller få kontakt med dem på internet. 

 

 GENOMFÖRANDE

 

Vi kommer att läsa sagan ”Barnen i kramdalen” för de barn som är vakna efter lunchen. Vi kommer att efterarbete berättelsen genom tre övningar/samtal. Dessa övningar ligger som uppgifter till denna planering.  

DOKUMENTATION

Vi kommer att dokumentera barnens tankar genom att vi dikterar dem efter pass ett, samt sätta upp barnens egna dokumentationen på väggen i TV rummet.

 

 

REFLEKTION

 

Uppgifter

  • Samtalsunderlag

  • Stop!

  • Film

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande,
    Lpfö 18