👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Grammatik - Satslära

Skapad 2021-03-30 12:15 i Nya Elementar Stockholm Grundskolor
Grundskola 7 – 9 Svenska
Förmodligen har du fått återkoppling på en text från din lärare där det står att du ska tänka på meningsbyggnaden, tempus eller att subjektet ska byta plats med predikatet? Dessa ord är termer som används inom grammatiken och då kan det vara bra att känna till ordklasserna samt satsdelarna så att du har "ett språk om språket", vilket är gemensamt för alla som läser ett språk.

Innehåll

Syfte

Att utöka förståelsen för svenska språkets grammatiska uppbyggnad och på samma gång också underlätta förståelsen för grammatiken i andra språk.

 

Mål

Att du ska kunna identifiera predikat, subjekt, direkt och indirekt objekt, predikativ, attribut, adverbial, agent i en sats. Du ska även förstå skillnaden på mening och sats samt huvudsats och bisats.

 

Arbetsgång v. 12 - 16

Under lektionstid kommer vi tillsammans att gå igenom alla satsdelar. Du kommer även att få kopior att läsa samt övningar att fylla i.

 

Så här bedöms du

Slutligen kommer du att få ett läxförhör där du visar på dina kunskaper, men att visa dina förmågor under lektionstid välkomnas också.

Kopplingar till läroplanen

  • Syfte
  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
    Sv
  • Centralt innehåll
  • Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
    Sv  7-9