Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hitta med hjälp av kartor

Skapad 2021-04-05 11:25 i Stordammens skola Uppsala
Grundskola 4 – 6 Geografi
Du kanske oftast använder kartor när du ska hitta en plats. Men kartor kan också ge oss annan information om områden. För att kunna ta del av den informationen är det viktigt att du vet hur man tyder kartor. I det här arbetsområdet kommer du att få lära dig om olika typer av kartor och kartprojektioner.

Innehåll

Innehåll:

I det här arbetsområde får du lära dig vad en karta är och varför de ser ut på olika sätt. Du får titta på olika typer av kartor som exempelvis politiska, historiska och mentala kartor. Du kommer också att få göra jämförelser mellan olika typer av kartor och få lära sig om olika kartprojektioner. Du får lära dig att läsa och tolka kartor och att använda kartor för att hitta information om olika platser. I arbetsområdet får du också reflektera över dina mentala kartor för att utveckla en egen världsbild.

Tid för arbetsområdet:

Vecka 12-16

Material:

Arbetsområdet "Vad berättar kartan" på Clio

Kartbok och kartor på internetsidor som Google Earth och Globalis

Häftet Kartboken som källa och Gradnätet

Filmer på Studi

När du är klar med kursen ska du kunna:

·       Läsa olika typer av kartor och veta vad färger, symboler och skala betyder.

·       Skilja på topografiska och tematiska kartor.​

·       Använda olika geografiska begrepp för att beskriva och prata om kartor

·       Kunna söka och hitta information i en kartbok

·       Rita en mental karta över världsdelarna och världshaven

·       Diskutera varför människors världsbild kan se olika ut

Redovisning:

Du får visa dina kunskaper genom aktivt deltagande under lektioner, i skriftliga övningar och läxförhör och i ett skriftligt kartkunskapsprov den 23/4

Matriser

Ge
Kunskapskrav geografi åk 4-6 Kartan och namngeografi

F (insats krävs)
E
C
A
Landskap, resurser & befolkning
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Geografiska begrepp
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Namngeografi
Eleven når ännu inte upp till alla delar i detta kunskapskrav för E.
Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: