Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

VT-21 NO (Bi) Kroppen, sex och samlevnad

Valhallaskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 5 april 2021

Frågor som vi kommer prata och läsa om: Vad händer i puberteten? Vad händer med kroppen? Varför förändras kroppen? Hur blir ett barn till? Vad är viktigt att tänka på i relationer? Varför använder man ofta många ord för samma sak när man pratar om sex? Hur förökar sig djur och växter? Allt detta och mycket mer kommer vi lära oss!

Syfte

Centralt innehåll

se nedan..

Kunskapskrav

se matris nedan

Undervisning

Du kommer att få följa tv-serien "snacka om sex" (www.urskola.se), göra övningar för att träna på att ta ställning i olika frågor, läsa olika faktatexter, samtala i olika grupper, göra skriftliga uppgifter, spela quizlet för att repetera kunskap, skapa egna frågor som vi sätter ihop till ett kunskapsförhör, söka information på olika sätt och lära dig massor av nya begrepp. 

Dessa områden kommer vi att arbeta med:

  • Puberteten
  • Kärlek och relationer
  • Kroppen
  • Sex och samlevnad
  • Könssjukdomar och skydd
  • Internet och relationer

 

Bedömning

Under arbetet kommer det bedömas om du:

  • Kan använda de centrala begreppen för området både muntligt och/eller skriftligt: pubertet, äggstockar, testiklar, könshormon, målbrott, livmoder, mens, flytningar, utlösning, sädesvätska, hormoner, relationer, identitet, samtycke, klitoris, menscykel, transsexuell, könskorrigerande operation, BUP, könsidentitet, myt, onani, onanera, orgasm, stånd, samlag, asexuell, oskuld, ägg, spermier, ägglossning, gravid, moderkaka, navelsträng, förlossning, missfall, könssjukdom, könsorgan, klamydia, gonorré, hiv, kondylom, herpes, syfilis, kondom, slemhinna, kronisk, smittskyddslagen, tystnadsplikt, sexuellt ofredande, grooming, hur kärlek framställs, sex, porr, internet-crush, kränkande, civilkurage

 

  • Kan samtala om frågor som rör sexualitet, puberteten och kroppens funktioner.
  • Kan berätta hur ett barn blir till och hur befruktning kan ske på olika sätt hos växter och djur.
  • Kan använda information för att skriva och berätta om dina kunskaper på olika sätt.
  • Kan berätta och ge exempel på samband om hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen.
  • Kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar hur informationen och källorna används.

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.

Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Matriser i planeringen
VT-21 NO(Bi) Kroppen. sex och samlevnad
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback