👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VT-21 NO (Bi) Kroppen, sex och samlevnad

Skapad 2021-04-05 15:14 i Valhallaskolan Halmstad
Din kropp består av miljontals celler som du består av. I detta område kommer du att få lära dig mer om samlevnad och om puberteten: Hur pojkar och flickor utvecklas, mannens och kvinnans könsorgan och hur barn blir till. Vi läser också om pollinering och befruktning på olika sätt.
Grundskola 6 Biologi
Frågor som vi kommer prata och läsa om: Vad händer i puberteten? Vad händer med kroppen? Varför förändras kroppen? Hur blir ett barn till? Vad är viktigt att tänka på i relationer? Varför använder man ofta många ord för samma sak när man pratar om sex? Hur förökar sig djur och växter? Allt detta och mycket mer kommer vi lära oss!

Innehåll

Syfte

Centralt innehåll

se nedan..

Kunskapskrav

se matris nedan

Undervisning

Du kommer att få följa tv-serien "snacka om sex" (www.urskola.se), göra övningar för att träna på att ta ställning i olika frågor, läsa olika faktatexter, samtala i olika grupper, göra skriftliga uppgifter, spela quizlet för att repetera kunskap, skapa egna frågor som vi sätter ihop till ett kunskapsförhör, söka information på olika sätt och lära dig massor av nya begrepp. 

Dessa områden kommer vi att arbeta med:

 • Puberteten
 • Kärlek och relationer
 • Kroppen
 • Sex och samlevnad
 • Könssjukdomar och skydd
 • Internet och relationer

 

Bedömning

Under arbetet kommer det bedömas om du:

 • Kan använda de centrala begreppen för området både muntligt och/eller skriftligt: pubertet, äggstockar, testiklar, könshormon, målbrott, livmoder, mens, flytningar, utlösning, sädesvätska, hormoner, relationer, identitet, samtycke, klitoris, menscykel, transsexuell, könskorrigerande operation, BUP, könsidentitet, myt, onani, onanera, orgasm, stånd, samlag, asexuell, oskuld, ägg, spermier, ägglossning, gravid, moderkaka, navelsträng, förlossning, missfall, könssjukdom, könsorgan, klamydia, gonorré, hiv, kondylom, herpes, syfilis, kondom, slemhinna, kronisk, smittskyddslagen, tystnadsplikt, sexuellt ofredande, grooming, hur kärlek framställs, sex, porr, internet-crush, kränkande, civilkurage

 

 • Kan samtala om frågor som rör sexualitet, puberteten och kroppens funktioner.
 • Kan berätta hur ett barn blir till och hur befruktning kan ske på olika sätt hos växter och djur.
 • Kan använda information för att skriva och berätta om dina kunskaper på olika sätt.
 • Kan berätta och ge exempel på samband om hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen.
 • Kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar hur informationen och källorna används.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
  Bi
 • använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
  Bi
 • Centralt innehåll
 • Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
  Bi  4-6
 • Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
  Bi  4-6
 • Människans pubertet, sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar.
  Bi  4-6
 • Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
  Bi  4-6
 • Olika kulturers beskrivningar och förklaringar av naturen i skönlitteratur, myter och konst och äldre tiders naturvetenskap.
  Bi  4-6
 • Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
  Bi  4-6

Matriser

Bi
VT-21 NO(Bi) Kroppen. sex och samlevnad

Matris v.9-13

E
C
A
Ta ställning och ställa frågor
Du skapar egna frågor till klassens gemensamma kunskapsförhör. Du deltar i diskussioner i små grupper och/eller i helklass.
 • Bi  E 6
Du ska kunna ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om kroppen, sex och samlevnad så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du ska kunna ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om kroppen, sex och samlevnad att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du ska kunna ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker om kroppen, sex och samlevnad så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
Söka information/agera källkritiskt
Du använder internet när du söker förklaringar till dina begrepp. Du resonerar kring källornas tillförlitlighet och användbarhet för det du söker.
 • Bi  E 6
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna används.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna används.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna används.
Diskutera och jämföra
Du uttrycker minst en egen tanke/åsikt + en likhet och en skillnad.
 • Bi  E 6
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vad likheter och skillnader kan bero på.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på.
Baskunskaper
Du har kunskaper om begrepp som handlar om sex och samlevnad. Du antecknar och skriver förklaringar till begreppen. Du använder begreppen när du gör ditt kunskapsförhör, i dina diskussioner, quizlet förhören och när du arbetar skriftligt med häftet.
 • Bi  E 6
Du har baskunskaper i biologi. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Du har mycket goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i biologin på ett välutvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett mycket bra sätt.
Diskutera
Du diskuterar i olika grupper kring kroppen, sex och samlevnad. Du uttrycker minst en egen tanke/åsikt.
 • Bi  E 6
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa, sjukdomar, sex, samlevnad och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa, sjukdomar, sex, samlevnad och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om hälsa, sjukdomar, sex, samlevnad och pubertet. Du jämför hur det hänger ihop med hur kroppen fungerar.
Beskriva samband
Du arbetar med faktafrågor i ditt häfte. Du deltar i diskussioner. Du gör kunskapsförhör.
 • Bi  E 6
Du kan ge exempel på och beskriva hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.
Du kan ge exempel på och förklara på ett utvecklat sätt hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.
Du kan ge exempel på och förklara på ett välutvecklat sätt hur människor behöver naturen och hur människor påverkar naturen. Du beskriver hur det hänger ihop med organismers liv och med hur ekologin fungerar.