Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

7

Matte Direkt år 7, kapitel 6, statistik, VT21

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 5 april 2021

Statistik finns runtomkring oss hela tiden och det handlar om att samla in, ordna och visa stora mängder data i olika former av diagram beroende av vilken typ av data vi har samlat in. Vi använder även olika typer av lägesmått när vi gör undersökningar, t ex medelvärde, median och typvärde.

Matte direkt 7 – kapitel 6, statistik

Under veckorna 14-17 kommer vi att arbeta med kapitel 6 som handlar om statistik i Matte direkt 7 och här nedanför kan du se vilka tal du ska räkna och vara klar med varje vecka. Är det så att du inte är klar så behöver du ta eget ansvar, utnyttja gärna läxhjälpstiden i skolan på måndagar 15.30-16.30 och onsdagar 15.30-16.30.  

Viktiga begrepp att känna till: tabell, frekvens, frekvenstabell, lägesmått, medelvärde, typvärde, median, spridningsmått, variationsbredd, stapeldiagram, cirkeldiagram, stolpdiagram, linjediagram, vågrät axel, lodrät axel

Mål att uppnå
När du är klar med kapitel 6 så ska du kunna:

·       Hämta fakta ur tabeller och rita tabeller

·       Beräkna medelvärde och bestämma typvärde, median och variationsbredd

·       Läsa av och tolka olika typer av diagram

·       Rita stapeldiagram, stolpdiagram och linjediagram

·       Presentera en enkel undersökning i en tabell och i ett diagram

 

Bedömning: Bedömning sker kontinuerligt under arbetsområdet när vi arbetar muntligt och skriftligt. Du ska under arbetsområdet gång planera och genomföra en egen undersökning som ska lämnas in med lämpliga beräkningar och redovisningar där du visar din matematiska förmåga. Sista inlämningsdagen för din undersökning är torsdagen den 29/4. Arbetsområdet avslutas med prov onsdagen den 28/4 och torsdagen den 29/4.

Inlämningsuppgift: Du ska utifrån de kunskaper som du har tillägnat dig under detta arbetsområde genomföra en egen statistik undersökning. Du bestämmer själv vad du ska undersöka men inlämningsuppgiften ska visa att du behärskar att redovisa dina resultat i en tabell med tydliga rubriker och om möjligt innehålla både avprickning och frekvens. Vidare ska du beräkna de lägesmått som lämpar sig att göra i din undersökning. Slutligen ska också resultatet presenteras i en för undersökningen lämpligt diagram, fundera på om du kan redovisa resultatet på olika sätt. Det krävs även en förklaring till dina resultat samt en motivering till varför du valde just det/de diagrammen. Det går bra att lämna in din undersökning samt de redovisningar på papper men tänk på att vara noga när du gör dina diagram, att använda linjal är ett krav. 

 

Arbetsschema
Titta noga igenom de gröna eller blåa sidorna innan du sätter igång, är det uppgifter på din nivå? För dig som har ett träningshäfte (TH) så behöver du arbeta med dessa uppgifter först och därefter väljer du uppgifter på de blå sidorna. Om du tycker att det är svårt att veta vilka uppgifter du ska arbeta med så behöver du ta hjälp av din lärare så att vi i samråd kan komma överens om vilka uppgifter du ska fokusera på.

Tycker du att de blåa verkar för lätta så arbetar du med de gröna och tycker du att de gröna verkar lätta så arbetar du med de röda sidorna. För dig som väljer att arbeta med de röda sidorna så är det uppgifterna 1 – 24 som gäller. Om du blir klar med dessa uppgifter så kan du även räkna uppgifterna på de svarta sidorna och då är det 1 – 9 som gäller. Det är viktigt att du arbetar med uppgifter på din nivå och att de utmanar dig så att du kommer vidare i din matematiska utveckling!

 

Vecka

Matte direkt 7, gröna sidor. Följande uppgifter ska räknas:

Matte direkt 7, blå sidor. Följande uppgifter ska räknas:

Genomgång av följande moment

NOMP
På torsdagar kommer ni ha tillgång till datorer och kunna arbeta med NOMP-uppdragen då.

Läxa

v.14

1-22

 

 

TH: 1-15

1-19

Tabeller

Lägesmått: medelvärde, typvärde, median, spridnings­mått

 

NOMP v.14 7B

 

 

Bli klar med veckans planering.

v.15

23-35

TH: 16-24

20-33

Diagram: stapeldiagram, cirkeldiagram, stolpdiagram

NOMP v.15 7B

Bli klar med veckans planering.

v.16

36-41

 

DIAGNOS

 

TH: 25-37 + s.49-50

34-38

 

DIAGNOS

Diagram:

linjediagram

NOMP v.16 7B

Bli klar med veckans planering.

v.17

Provvecka! Fortsätt arbeta med förra veckans arbete samt att du även kan plugga inför provet.

Provvecka! Fortsätt arbeta med förra veckans arbete samt att du även kan plugga inför provet.

 

 

Lämna in inlämningsuppgiften senast 29/4.

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matematikförmågor
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback