👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vamos a cocinar M2SP9

Skapad 2021-04-07 10:07 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Hur skriver man ett recept på spanska? Vad heter de olika måttenheterna och ingredienserna i vanliga recept från Spanien och Latinamerika? Detta och flera användbara uttryck och ord kommer ni att få lära er i detta arbetsområde.
Grundskola 9 Moderna språk - elevens val
¿Te gusta cocinar y probar recetas nuevas? ¿Cuál es tu receta favorita? Vas a aprender a entender recetas en español y recetas del mundo hispanohablante. Repasamos vocabulario sobre la comida y luego vais a crear un guión para un programa de cocinar. ¡Qué rico!

Innehåll

Arbetsområdet

Vi kommer att arbeta med och repetera olika matord och uttryck kring att laga mat och följa recept på spanska. Ni kommer att få översätta recept och göra ett manus till ett eget matlagningsprogram på spanska.

Arbetsmaterial:

-Häfte med texter, recept och övningar

-Quizlets

-Film om matlagning

-Grammatik (imperativ  och futurum)  

Mål

Genom undervisning i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

 • Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter
 • Formulera sig och kommunicera i tal och skrift

Detta innebär att du skall lära dig att...

 • användbara utryck och glosor kopplade till matlagning
 • lära dig nya verb som är användbara vid matlagning
 • skapa/följa recept på spanska
 • skriva manus till ett matlagningsprogram (enskilt)
 • utveckla din muntliga förmåga i spanska

Hur? Du kommer att enskilt få skriva manus till ett matlagningsprogram på spanska som sedan spelas in som film. Vi kommer innan dess att arbeta med olika texter och nya uttryck kopplade till mat/matlagning. Vi repeterar frukter/grönsaker och lär oss många nya ord och verb. Du kommer att få lära dig att förstå enklare recept på spanska och att även skriva recept på spanska. 

 

Arbetssätt:

-Skriva/Översätta/Förstå enkla recept på spanska (häftet)

-Skriva manus till matlagningsprogrammet (enskilt)

-Spela in en matlagningsshow (enskilt)

-Ordkunskap och grammatik (Quizlets och läxor)

Bedömning

I detta arbetsområde kommer du att bedömas i...

 • din förmåga att muntligt formulera dig på spanska

  HUR? Jag kommer att bedöma din muntliga insats i matlagningsfilmen. Det som konkret bedöms är uttal, flyt och begriplighet  (hur pass väl du gör dig förstådd och kan formulera dig på spanska).
 • din förmåga att förstå innehållet i skrivet språk samt förmåga att formulera dig i skrift
 • din förmåga att förstå talad spanska utifrån detta arbetsområde (hörförståelse)

  HUR? TEST - Du kommer bland annat att få skriva och översätta ett recept till spanska och visa att du förstår ett enkelt recept på spanska. Du kommer att få höra en hörförståelse kring matlagning och även visa dina kunskaper kring den grammatik vi arbetat med i detta område

 

Matriser

M1
Vamos a cocinar

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Muntlig förmåga
HUR? - Matlagningsshow FILM Din förmåga att tala spanska i matlagningsfilmen (uttal, tydlighet, flyt, accent)
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
Skriftlig förmåga
HUR? - Test Din förmåga att förstå ett recept på spanska samt skriva ett recept på spanska/svenska. Din förmåga att använda grammatiken vi arbetat med korrekt.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
Hörförståelse
HUR? - Test Din förmåga att förstå talad spanska kopplat till ett matlagningsprogram
Eleven kan förstå det mest väsentliga av innehållet i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.
Eleven kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.
Eleven kan förstå helheten och uppfatta väsentliga detaljer i tydligt talat, enkelt språk i lugnt tempo samt i enkla texter om vardagliga och välbekanta ämnen.