👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ir al médico - läkarbesök på spanska

Skapad 2021-04-08 09:10 i Tunaskolan Lunds för- och grundskolor
Du kommer att lära dig kroppsdelarna på spanska och att kunna säga var du har ont. Du kommer även att kunna berätta mer om dig själv på spanska och skall kunna göra dig förstådd och föra en dialog på spanska under ett "läkarbesök".
Grundskola 9 Moderna språk - språkval
Du befinner dig i Spanien på semester och har det underbart! Du hittar på en massa roliga saker, promenerar på stranden, går på restauranger och ser många nya och spännande platser. Men vad skall du göra om du får skoskav av allt promenerade, huvudvärk av solen eller plötsligt blir magsjuk? Kanske måste du besöka en läkare eller ett apotek och då måste du kunna berätta var du har ont och vad du behöver. Det skall du få lära dig nu!

Innehåll

Till dig som elev:

 Arbetsområdet

-Kroppsdelarna

-Kunna säga var du har ont

-Lära dig olika sjukdomar och fraser hos läkaren och på apoteket

Vi kommer att arbeta med ett häfte med olika texter om kroppen, att säga var man har ont och läkarbesök. Ni kommer att träna in nya fraser och ord kopplade till detta arbetsområde. Ni kommer därefter, indelade i mindre grupper, att få skriva manus till en egen liten pjäs som handlar om ett läkarbesök. Pjäsen spelas in och visas för klassen. 

Mål

Genom undervisning i ämnet moderna språk ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • Förstå och tolka innehållet i talat språk och olika slags texter
  • Formulera sig och kommunicera i tal och skrift

Detta innebär att du skall lära dig att...

  • kunna föra en dialog på spanska under ett läkarbesök
  • lära dig vad de olika kroppsdelarna heter samt hur du säger var du har ont och vad olika mediciner och sjukdomar heter
  • formulera dig korrekt på spanska utifrån det område vi arbetar med (du ska kunna använda perfekt)

Hur? Du kommer att indelade i grupper få skriva manus till en läkarbesöks-film på spanska som sedan spela in den och visa för klassen. Vi kommer parallellt att arbeta med olika texter som handlar om kroppen och dialoger hos läkaren samt på apoteket Vi kommer att ha ett test i slutet av området. 

Redovisningsform

Film om ett läkarbesök som filmas och spelas upp. Manuset skall även lämnas in för rättning.

Test - hela området (se målen)

Bedömning

I detta arbetsområde kommer du att bedömas i...

  • din förmåga att muntligt formulera dig på spanska

HUR? Jag kommer att bedöma din muntliga insats på spanska i filmen. Du skall kunna använda och förstå nya uttryck vi arbetat med. Det som konkret bedöms är uttal, flyt och begriplighet vid din muntliga insats i pjäsen (hur pass väl du gör dig förstådd och kan formulera dig på spanska).

  • din skriftliga förmåga att förstå en dialog på spanska och besvara frågor kring denna text samt viktiga ord och fraser kopplat till detta område
  • HUR? Du kommer att få skriva ett TEST med en läsförståelse (dialog från ett läkarbesök på spanska) där du ska besvara frågor om innehållet för att visa din förståelse (läsförståelse)
    I testet ska du även visa Ordkunskap (kroppsdelarna, fraser läkarbesök, vanliga apoteksord/sjukdomar) och grammatik (perfekt)

 

Matriser

M2
Ir al médico

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Muntlig förmåga - FILM
Din muntliga insats i filmen Det som konkret bedöms är ditt uttal samt hur pass tydligt och begripligt du uttrycker dig på spanska samt med vilket flyt
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt och begripligt med fraser och meningar.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och till viss del sammanhängande.
I muntliga och skriftliga framställningar av olika slag kan eleven formulera sig enkelt, relativt tydligt och relativt sammanhängande.
Skriftlig förmåga - TEST
Din förmåga att förstå en dialog på spanska genom att besvara frågor om textens innehåll samt kroppsdelarna och viktiga glosor/fraser. Visa att man kan använda grammatiken i olika situationer.
I muntlig och skriftlig interaktion kan eleven uttrycka sig enkelt och begripligt med ord, fraser och meningar.
Du kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta tydliga detaljer i enkla texter om vardagliga och bekanta ämnen. Du visar detta genom att i mycket enkel form redogöra för innehåll och detaljer
Du kan förstå det huvudsakliga innehållet och uppfatta väsentliga detaljer i enkla texter om vardagliga och bekanta ämnen. Du visar detta genom att i enkel form redogöra för innehåll och detaljer