Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5

Språk i Norden

Vallhovskolan, Sandviken · Senast uppdaterad: 28 augusti 2023

Som en del i arbetet om Norden och Nordens geografi kommer vi att arbeta med språk i Norden.

Innehåll: Språk i Norden. Du kommer att bekanta dig med Nordens språk norska, danska, isländska och finska. Framförallt arbetar vi med de närmast besläktade grannspråken norska och danska. Vi kommer också lära oss vilka de nordiska och skandinaviska språken är samt vad ett minoritetsspråk är, vilka de svenska nationella minoritetsspråken är samt några dialekter och vad det är.

Arbetssätt: Läsa texter, lyssna på språken, lära oss några ord och jämföra språken bl.a. med hjälp av trafikljusmetoden. Vi kommer arbeta med grund- och övningsboken "Bums", Gleerups, se på informativa filmer till exempel på studi samt ha skriftliga uppgifter.   

Mål och bedömning: Till arbetsområdet finns en lärandematris som visar vad du ska lära dig inom detta område och vad jag kommer titta på när jag bedömer dig.:


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Träna norska och danska ord

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback