👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Uppdragsmåndag - Vad ska vi göra nu?

Skapad 2021-04-12 08:34 i 045021 Förskolan Juvelen Stockholm Hässelby-Vällingby
Förskola
Varje måndag får vi ett nytt uppdrag av formfamiljen.

Innehåll

Varje måndag får vi ett nytt uppdrag av formfamiljen. Dagens uppdrag ser dock lite annorlunda ut. Då det alltid är formfamiljen (läs vi pedagoger) som bestämmer vad som ska ske varje måndag så har vi inom arbetslaget känt att det kan vara dags att ge över möjligheten och bestämmanderätten till barnen också. Idag ska de själva få bestämma vad vi ska göra för något. 

 

Genomförande

Vi har fått ett nytt brev från formfamiljen. Dagens brev är en nytt sorts uppdrag. Vi (barnen) ska själva få bestämma vad vi ska hitta på för något idag. Efter uppläst brev ska barnen få komma med egna tankar och idéer på vad vi kan tänkas göra idag. När vi samlat på oss några alternativ så är det dags att ta beslut kring vilket av alternativen som vi vill genomföra. 

 

Genom detta uppdrag tillåts vi att samtala och reflektera kring möjligheten att själv få bestämma över sin vardag. Vi tillåts även att samtala om demokratiska beslut och vad dessa innebär. Får jag möjlighet att påverka och hur kan jag påverka? Vi får även en chans att se att vi alla kan tycka och tänka olika. 

Kopplingar till läroplanen

  • förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler,
    Lpfö 18
  • förståelse för demokratiska principer och förmåga att samarbeta och fatta beslut i enlighet med dem.
    Lpfö 18