👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Judendomen

Skapad 2021-04-12 14:23 i Träkvista skola Ekerö
Grundskola 4 – 6 Religionskunskap
Du kommer att lära dig mer om den judiska tron. Judendomen är den äldsta av våra fem världsreligioner.

Innehåll

Mål och syfte

Målet och syftet med arbetsområdet Judendomen är att du ska kunna besvara följande frågor:

·Hur ser det ut inne i en synagoga?

·Hur kan man sammanfatta vad en jude tror på?

·Vad kan en jude göra för att visa sin tro i vardagen?

·Vad innebär sabbat och hur firar judar den?

·Hur och varför firar judar högtiderna rosh hashana, jom kippur, chanukka och pesach (påsk)?

·Vad innebär bar/bat mitzva?

·Hur ska en jude leva för att vara en god människa enligt judendomen?

·Vilka var Abraham, Josef och Mose och vad gjorde de?

·Hur tror judar att världen skapades?

·Vilka är skillnaderna mellan ortodoxa och liberala judar?

Centrala ord och begrepp

Synagoga

Davidsstjärna

Hebreiska

Rabbin

Kantor

Sabbat

Kippa

Kosher

Tora

Bokrulle

Förbund

Försonas

Messias

 

budord

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.
  Re  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6
 • Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
  Re  E 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla resonemang om informati­nens och källornas användbarhet.
  Re  E 6
 • Eleven har goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsreg­ler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  C 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Re  C 6
 • Eleven har mycket goda kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra välutveck­lade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  A 6
 • Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade resonemang om informationens och källornas användbarhet.
  Re  A 6