Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Världen - från det stora till det lilla

Skapad 2021-04-16 16:49 i Falkenbergs Montessoriskola Falkenberg
Grundskola F
Montessori pedagogiken utgår från det stora till det lilla. Vi börjar med världen och avslutar med barnet själv.

Innehåll

Montessori pedagogiken utgår från det stora till det lilla. Man rör sig från den stora helheten till att förstå och fokusera på detaljer. Barnen fortsätter att arbeta med konkreta material för att undersöka olika akademiska områden, för att snabbt upptäcka abstrakta metoder som de kan använda.

När vi arbetar med världen börjar vi att prata om hela solsystemet, vart ligger vår planet.

Därifrån till att se på jorden, världsdelar, vår världsdel Europa, länder, vårt land Sverige, landskap, vårt landskap Halland, städer, vår stad Falkenberg, till varje barns gatuadress och till sist barnet själv.

Vi arbetar mest i halvklass. Använder digitala verktyg som smart-tv och ipad. Vi tittar på filmer om kontinenterna och haven. Vi målar, klipper och klistrar. 

Vilka är världsdelarna? Vilka väderstreck finns. Vad finns på de olika världsdelarna? Vilka språk, vilka flaggor, vilka länder, vilken mat äter de, vilka djur bor där? Det finns massor att ta reda på. Filmer, sånger, målaruppgifter. Vi läser sagor från olika delar av världen och vi dramatiserar resor till andra världsdelar. 

Vi fokuserar djupare på vår egen världsdel Europa. Hur många länder finns det här? Vart ligger vårt land?

Vi fokuserar djupare på vårt land Sverige. Hur är Sverige uppdelat? Är det skillnad på att bo i olika delar av Sverige? Vad är typiskt svenskt? Målaruppgifter. Filmer. Språkövning. Dialekter. 

Vi fokuserar djupare på indelningen av Sverige, landskapen och främst landskapet Halland. Vad är speciellt för Halland? Vilken landskapsblomma, landskapsköld och landskapsdjur har vi? Målaruppgifter. Filmer.

Vi fokuserar djupare på städerna i Halland. Vi bor i Falkenberg. Vad finns det här? Målaruppgifter. Stadsvandring. Sägner. Studiebesök. Sång.

Vilken gata bor varje barn på i klassen? Bor alla inne i Falkenberg eller utanför staden, men i kommunen Falkenberg? Vi använder programmerings bluebot till att "besöka" allas adresser. Vi ritar våra hus och beskriver vår omgivning. 

Vem är jag? Vi tar foto på oss själva. En kompis drar ett foto o beskriver hur personens egenskaper och utseende. 

Slutligen så får jag beskriva mig själv, vilken gata jag bor på, i vilken stad jag bor, i vilket landskap jag bor, i vilket land jag bor, i vilken världsdel jag bor och på vilken planet jag bor. 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: