👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Luft

Skapad 2021-04-23 10:33 i Björkås förskola Ludvika
Projekt vår närmiljö
Förskola
Vi har märkt att barnen reflekterar över fenomenet luft. Det är allt ifrån att det blåser kallt, till att saker blåser iväg eller att det luktar något speciellt. Vi vill därför passa på att ta tillvara på detta.

Innehåll

 

 

 

Var är vi?

Luften finns omkring oss och det tänker inte barnen så mycket på men det kommer funderingar ibland när de upplever något. Det är allt ifrån att något flyger iväg till den lilla vindpusten på kinden.

Vart ska vi?

Vi vill uppmärksamma luftens kraft och förmåga men också undersöka om det bara är luften som styr det som sker eller om det finns annat som också påverkar.


Hur gör vi?

Vi pedagoger har valt ut olika experiment som vi kommer att genomföra och diskutera kring. Vi kommer att jobba med detta under en månad där vi då väljer att göra ett experiment i veckan.

Experimenten som vi kommer att genomföra är;

¤ Fallskärmshoppning- två olika figurer hoppar fallskärm. Vi har diskussioner om storleken på fallskärmen påverkar vilken som flyger bäst och om storleken inte påverkar, vad är det då som påverkar?

¤ Blåsa på saker i en ugnsplåt med vatten. Varför flyter vissa saker bättre än andra, påverkar tyngden och hur mycket luft man blåser på dem?

¤ Använda ballonger på olika sätt. Släppa ut den blåsta luften så att det låter och sätta fast någon leksak på ballongen för att sedan släppa iväg den. Vad påverkar ljudet från ballongen och varför flyger vissa ballonger iväg långt och vissa kortare bit?

¤ Vi gör enkla drakar av plastpåsar där barnen får springa och testa om de flyger. Vad är det som gör att de flyger och hur de flyger?

Ibland är det experiment där det endast är pedagogerna som genomför experimenten och ibland är det barnen som ska utföra experimentet.

Fallskärmarna och drakarna kommer vi att göra ute och de resterande inne.

Vi kommer uppmärksamma det som sker runtomkring oss som har med luft att göra. Det kan vara allt ifrån pruttar till att det blåser ute eller att vi känner olika lukter.

Vi dokumenterar detta med både filmer och bilder och för att återkoppla så visar vi dom sedan på storbild samma dag. Då kan vi ha djupare diskussioner och reflektioner om vad vi gjorde, hur det gick och varför blev det som det blev?

Hur blev det?