👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Pedagogisk planering - Naturvetenskap - Gurkan, VT-21

Skapad 2021-04-26 14:28 i Kålhagens förskola Natt och Dag Hudiksvall
Förskola
Biologi i olika former

Innehåll

Arbetsområde/tema/ projekt: Naturvetenskap

Tidsperiod: maj

Förskolans namn: Kålhagens förskola

Grupp: Gurkan

Barnens ålder: 3-6

År och datum: 26/4-21


Vilket innehåll ska behandlas?

Vi ser ett intresse i barngruppen för både maskar och fjärilar och väljer att följa barnen i det. Vi ska forska om dessa (vad vet vi och vad vill vi lära oss?) och på något vis skapa. Fjärilar har vi redan tjuvstartat med i form av symetrimålningar. 

Vi ska även odla/så blommor, zucchini och tomater. Varje barn ska få plantera en egen bomma att ta med sig hem. Krukan gör vi i form av en sjöbod som en länk till våra promenader. 

Vad vill vi ge barnen möjlighet att lära sig och utveckla? Vilka förmågor vill vi stimulera utifrån läroplanens intentioner?
Vår tanke och önskan är att ge barnen förståelse och respekt för vår omgivning - växter och djur i vår närhet - stora som små. Kan ett litet djur verkligen göra nytta för oss människor? 
Vi vill att barnen ska få följa kretsloppet från frö till växt. Några barn får sedan även vara med om skördeprocessen.  

Hur kommer arbetet att läggas upp? Hur tar vi reda på barnens behov, erfarenheter och förkunskaper? Hur görs barnen delaktiga? Vem är ansvarig?
Grupper tisdagar och onsdagar. Barnen kommer att erbjudas odlingstillfällen och forskandeverksamhet parallellt i mindre grupper. Varggruppen forskar om fjärilar och Myrgruppen forskar om maskar. Vi börjar med att fundera över vad  vi redan vet och vad vi vill veta  om maskar och fjärilar.  Vi gör en frågeplansch.

I nuläget känns kommande månader lite "ostadiga" då Coronaviruset rasar i samhället runtomkring oss och vi har varierad närvaro, bland både barn och vuxna. 

Detta är länkar vi kan ha nytta av:

https://youtu.be/dZpbHTx7pBU

https://m.youtube.com/watch?v=I7wfh0L-B50

Hur ska barnens lärande synliggöras för barnet, pedagogen och föräldrarna? Dokumentations och utvärderingsmetoder?

Genom dokumentation och reflekterande samtal tillsammans efter aktiviteterna. Dokumentationerna sker i Unikum och genom barnens egna skapelser i verksamheten. 

Planeringen upprättad av:

David, Sandra, Kerstin

 

UTVÄRDERING