👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Var är vi?
Våren har kommit och så även olika småkryp och insekter som vi stöter på under dagen. I och med vår ökade vistelsetid utomhus om dagarna har vi fått tillfälle att stöta på en mängd olika småkryp i vår omgivning. Vi upplever att barnen har visat ett intresse för de kryp vi kommer i kontakt med och vill gärna visa kryp som de hittat för kompisarna och för oss pedagoger. Vi upplever en nyfikenhet och förundran för krypen hos barnen då de kommer med olika frågor och hypoteser kring de olika djuren.
Vart ska vi?
Se valda läroplansmål nedan.
Vi har valt att arbeta med dessa läroplansmål då vi vill skapa en djupare relation till djur och natur i vårt närområde för barnen. Vi vill även ge barnen möjlighet att utveckla sin förståelse för småkryp olika samband i naturen. Vi väljer att utgå från barnens intresse, erfarenheter och frågeställningar för att göra utforskandet så givande som möjligt för barnen. Vi väljer även att använda oss av de undervisningsmetoder vi upplever att barnen har intresse för. Genom att ta oss an temat med olika metoder kommer vi åt olika kunskaper inom området och ger alla barn möjlighet att tillägna sig kunskap då alla lär sig på olika sätt. Vi vill att arbetet med temat resulterar i att barnen ska utveckla sin förståelse, intresse, nyfikenhet och relation till insekter och andra småkryp.
Hur gör vi?
Vi kommer arbeta utifrån ett utforskande arbetssätt där barnen kommer få stort inflytande i undervisningen. Vi utgår från barnens tidigare kunskaper och erfarenheter för att sedan utveckla arbetet utifrån deras vidare intressen inom temaområdet. Vi pedagoger är medforskare och utforskar tillsammans med barnen. Barnen får vara aktiva i utforskandet då det stimulerar deras lust att lära.
Frågor undervisningen kommer utgå ifrån:
- Vad vet vi?
- Vad är vi nyfikna på?
- Hur undersöker vi det?
En stor del av undervisningen kommer utföras i mindre, åldersindelade arbetsgrupper där barnen får undervisning med olika metoder inom området. Viss undervisning kommer ske utomhus och andra delar inomhus beroende på metod. Olika metoder som kommer användas är: skapande, musik, sång, rytmik, regellekar, högläsning med boksamtal, digitala verktyg, ramsor och informationssök i böcker samt på lärplatta.
Se uppgifter nedan.