👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Jämställdhet
Vart är vi?
I vårt SBS-arbete har vi kartlagt vår verksamhet och vår organisation och kommit fram till en hypotes och frågeställning:
Vart skall vi?
Under kommande år skall vi fokusera på Jämställdhet och Barns inflytande. Förskolans pedagoger skall ta på sig normkritiska glasögon och granska värderingar och utmana rådande normer. Genom att vara normkritiska skall förhållningssätt och förskolans miljöer utvecklas så att jämställdhet, jämlikhet och barns inflytande främjas.
Vårt mål under 2021 är att:
- förskolan skall ge varje barn förutsättningar att utveckla en förståelse för allas lika värde och barnens intresse och förmågor skall främjas oberoende av kön.
- barn skall med sin blotta närvaro få inflytande över förskolans praktik.
- förskolorna skall ha upparbetat systematik kring hur jämställdhetsarbete planeras, genomförs och följs upp.
Hur gör vi?
· Kollegialt lärande kring jämställdhet och normkritiskt perspektiv.
· Förskolorna upprättar planeringar för arbetet på verksamhetsnivå i Unikum under rubriken Hur gör vi?
· Tar del av aktuell forskning: ex Klara Dolk “Bångstyriga barn…”, Ewa Melin “Möte för lärande”, Anette Hellman “Vardagsliv på förskolan ur ett normkritiskt perspektiv” och Taguchi och Bodén “Rosa pedagogik”.
· Föreläsning ex Christian Eidevall
· LUG-gruppen leder cirklar/samtal
· Studiebesök
Hur gör vi på Eken?
Pedagogerna har jämställdhet och barns inflytande som en punkt på de gemensamma reflektionerna för att hålla ämnet aktuellt och för att lyfta reflektioner, observationer mm med varandra. Förhållningssätt mot barnen är a och o och detta fortsätter vi att sätta i fokus.
Vid införskaffande och lånande av böcker till barnen tänker pedagogerna på att böckerna ska innehålla en så stor mångfald som möjligt t ex vad gäller olika sätt att leva på, olika hudfärg, funktionsvariationer, socio-ekonomiska förhållanden, familjebildningar mm.
Vår utgångspunkt är att tillföra och bredda det som erbjuds barnen oavsett kön, inte att ta bort. Alla barn ska få ”måla med palettens alla färger”.
När pedagogerna ritar med barnen, är med i barnens lekar, berättar sagor mm tänker vi på att utmana rådande normer och att tillföra mångfaldsperspektivet utan att förstora det i sammanhanget. (T ex en kung som är rädd, en mamma som kör lastbil, en kompis som sitter i rullstol mm.)
Vi planerar lekmaterialet i våra rum så att det blir en mix och så att det signalerar att man kan leka olika slags lekar och inte bara en sorts lek på bestämda platser.
Pedagogerna är lyhörda inför barnens önskemål och det dom uttrycker, och försöker gå till mötes i de fall det går och är rimligt. I de planerade aktiviteterna görs barnen delaktiga och ges inflytande på olika sätt.
I samtal med barnen problematiserar och utmanar vi rådande normer när de blir synliga och i vissa fall så att de blir synliga. (T ex ”varför kan inte pojkar ha rosa kläder?” om detta har uttryckts eller ”måste alla tycka om kramar?”)