👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vasatiden- VT 2021

Skapad 2021-05-06 14:27 i Trönninge skola Varberg
Ett arbetsområde där vi lär oss mer om vad som hände i Sverige under 1500-talet.
Grundskola 5 Historia
Det finns många spår av vasatiden i dagens Sverige. Varför är det så? Vi lär känna Gustav Vasa och hans söner och hur de påverkade sin samtid. Vi undersöker historiska spår och diskuterar deras tillförlitlighet.

Innehåll

Bedömning - vad och hur


Vi kommer att bedöma dina kunskaper om:

 • Gustav Vasa
 • vilka förändringar som skedde under vasatiden

Vi kommer att bedöma din förmåga att:

 • resonera om orsaker till och konsekvenser av vad som skedde under vasatiden
 • tolka och visa på spår av vasatiden i vår tid

Så här kommer bedömningen att ske:

Var Gustav Vasa en bra kung eller inte? Den frågan kommer du att få svara på och motivera ditt val genom att ge exempel på händelser och förändringar som skedde under tiden som Gustav Vasa var kung. Du kommer också få en uppgift där du ger exempel på spår av vasatiden i dagens Sverige samt några uppgifter där du får visa din förmåga att resonera kring olika historiska källor.

 

Undervisning och arbetsformer

Du kommer att lära dig mer om Gustav Vasa och hans söner och hur Sverige styrdes under 1500-talet. Du kommer att få möjlighet att analyserar förändringar som skedde under den här tiden. 

Vi kommer att skriva ett "kungaporträtt" i keynote där viktig fakta om Gustav Vasa ska komma med. Genom söka information ifrån olika källor och ta del av genomgångar samlar vi fakta som vi bokför i en tankekarta. Med hjälp av tankekartan ska du skriva ett porträtt i keynote om Gustav Vasa. Porträttet kommer du att få redovisa hemma.

Kopplingar till läroplanen

 • Kunskapskrav
 • Eleven har mycket goda kunskaper om historiska förhållanden, skeenden och gestal­ter under olika tidsperioder.
  Hi  A 6
 • Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar.
  Hi  A 6
 • Eleven kan tolka och visa på spår av historien i vår tid och föra välutvecklade och ny­anserade resonemang om varför det finns likheter och skillnader i olika framställningar av historiska händelser, personer och tidsperioder.
  Hi  A 6
 • I studier av historiska förhållanden, skeenden och gestalter såväl som vid användning av källor och i resonemang om hur historia används kan eleven använda historiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
  Hi  A 6