👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Projektplanering4b_Projektberättelse projekt vatten

Skapad 2021-05-07 10:38 i 182341 Förskolan Kryddgården Stockholm Farsta
Förskola
Vi har sen förra året jobbat med ett vattenprojekt på Saffran som följt dem olika årstiderna. Detta är en kort projektberättelse om vad vi gjort under projektet. På skolplattformen finns många lärloggar som går mer in på djupet vad vi gjort under projektets olika delar

Innehåll

Projektberättelse:

Vi har sen förra året jobbat med vårt vattenprojekt tillsammans med vår grannavdelning Krusmynta. Syftet med projektet var att ta tillvara på barnens intresse av vatten samt utveckla deras kunskap om vatten på ett roligt och lekfullt sätt. Vi ville att barnen skulle få en större förståelse för vatten och vart det finns, dess olika former och hur dessa hänger ihop med årstiderna. Vi ville också ge barnen många praktiska erfarenheter av att utforska vatten på olika sätt.

Vi startade vårt projekt i höstas med att läsa böcker om vatten, gå på vattenjakt på gården och göra en tankekarta med barnen vad dem tänkte på och visste om vatten. 

Därefter gjorde vi flera experiment under hösten tillsammans med barnen. Många av dessa kretsade kring kondensering och avdunstning då barnen under hösten märkt att vattenpölarna på gården plötsligt var borta. Under experimenten undersökte vi om det fanns vatten i olika material som jord och sand och vad som hände med vattnet. I ett exempel hade vi jord i en burk med lock på. Dagen efter kunde barnen se att burkens kanter blivit fuktiga och det var droppar på locket. 

När sen vintern kom skiftade vi lite fokus och började titta på vatten i dess olika former snö, vatten och is. Vi gjorde iordning en station på gården med vattenflaskor som skiftade mellan vatten och is beroende på temperatur. Vi gjorde också frysa/tina experiment inne.

Vi jobbade också med snö, is och färg. Vi provade bl.a. att måla på både is och snö med olika verktyg och tekniker för att barnen skulle få utforska med olika estetiska uttrycksformer. Vi målade också på snön utomhus.

 

När våren kom la vi fokus på växter och odling samt vattnets vitala betydelse för den processen. Barnen fick sätta egna frön, fylla på med jord och vattna. Vi följde sen vad som hände i odlingen tillsammans med barnen och dem fick vattna och ta hand om sina växter

 

Under hela projektet har vatten varit den röda tråden som följt oss genom de olika årstiderna och aktiviteterna. Vi har pratat tillsammans med barnen vart vatten finns, hur det kan se ut och vad det används till. Vi har märkt att flera av barnen haft mycket tankar och funderingar kring det vi gjort i vårt projekt och pratat sinsemellan om det. I höstas undrade dem vart vattenpölarna tog vägen. I vintras hade många av barnen tankar kring att värme och kyla hängde ihop med is och vatten. I våras var det stor fascination när det äntligen började växa i odlingen. Det har varit ett roligt projekt såhär långt och det finns många fler saker att undersöka och upptäcka tillsammans. 

 

 

 

Kopplingar till läroplanen

  • förståelse för samband i naturen och för naturens olika kretslopp samt för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,
    Lpfö 18
  • förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
    Lpfö 18