Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

SVASVA03

Moment 1 - Vetenskapligt skrivande (Sva3)

Vuxenutbildningen Luleå, Luleå VUX · Senast uppdaterad: 7 maj 2021

I detta moment ska du lära dig mer om "Vetenskapligt skrivande". Du ska bland annat lära dig att återberätta fakta, eller andras åsikter, utan att lägga in egna åsikter eller egna värderingar.

Moment 1 - Vetenskapligt skrivande

I denna planering beskrivs momentets innehåll, samt de uppgifter och examinationer som ingår i moment 1. Detaljerna till respektive uppgift/examination beskrivs inte i denna planering.

I detta moment ska du lära dig mer om "Vetenskapligt skrivande". Du ska bland annat lära dig att återberätta fakta, eller andras åsikter,  utan att lägga in egna åsikter eller egna värderingar. Du behöver därför lära dig att referera till vad någon annan har sagt eller skrivit. Det ska framgå av din text var du har hämtat dina fakta eller var du har hämtat andras åsikter. Detta gör du genom att källhänvisa och använda referatmarkörer. Din första uppgift i Moment 1 blir därför att skriva ett referat. 

  • Uppgift 1 Referat --> beskrivs i planeringen och i klassanteckningsboken. Men för att kunna skriva ett referat måste du först läsa alla de flikar i klassanteckningsboken som handlar om referat. Läs all information och alla instruktioner INNAN du skriver ditt referat.

Därefter ska du skriva ett PM. I ett PM hämtar du information och sammanställer fakta från flera källor, I ett PM måste du kunna använda referatmarkörer och referera till flera texter och författare (inte bara till en källa, som i ett referat). Du måste också kunna källhänvisa med Harvardsystemet.

För att ditt PM ska anses vetenskapligt måste det vara objektivt skrivet och det får inte innehålla egna åsikter, bara fakta ur de texter som du läst, och som ligger till grund för ditt PM.  Din första PM-uppgift är en övning. Jag läser ditt PM och ger dig feedback så att du kan bli förbättra dina kunskaper om PM, och skriva ännu bättre nästa gång.

Om du får väldigt mycket hjälp av en kompis att skriva ditt första PM så är det din kompis text som får feedback och tips av mig. Det kommer inte att vara till någon hjälp för dig att utveckla dina kunskaper inför provet, så skriv ditt PM på egen hand. Då kan jag ge dig värdefulla tips på hur du kan utveckla ditt språk. Din andra uppgift i Moment 1 är alltså att skriva PM#1.

  • Uppgift 2 PM#1 --> beskrivs i planeringen och i klassanteckningsboken. Men för att kunna skriva ett PM måste du först läsa alla de flikar i klassanteckningsboken som handlar om PM och PM#1. Läs all information och alla instruktioner INNAN du skriver ditt PM.

Din tredje uppgift i Moment 1 är att skriva PM#2. Den här gången gör du det på skolan, som en examinerande uppgift

  • Examination 1 --> PM#2. I det här provet får du visa mig de kunskaper som du har skaffat dig genom att skriva ett referat och PM#1. Den feedback som du har fått på ditt referat och PM#1 hjälper dig när du ska skriva ditt PM#2. Du får material till provet av din lärare.

Till sist skriver du ett nationellt prov på skolan. 

  • Nationellt prov --> PM. I det här provet får du visa mig de kunskaper som du har skaffat dig genom att skriva ett referat, PM#1 och PM#2. Den feedback som du har fått på ditt referat, PM#1 och PM#2 hjälper dig när du ska skriva ditt nationella prov. Det nationella provet inträffar vi olika tidpunkter på året, så det är inte säker att det nationella provet sker direkt när du har gjort klart moment 1.

 

 


Läroplanskopplingar

Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter av vetenskaplig karaktär. Användning av digitala verktyg för textbearbetning samt för respons på och samarbete när det gäller texter. Strategier för att skriva olika typer av texter som är anpassade efter ämne, syfte, situation och mottagare. Textuppbyggnad, textmönster och språkliga drag. Referat- och citatteknik samt grundläggande kunskaper i källkritik.

Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer.

Läsning av och samtal om texter av olika slag, med tonvikt på att strukturera, referera, värdera och kritiskt granska större textmängder, samt diskutera dispositionen, språket och stilen i texter av vetenskaplig karaktär.

Matriser i planeringen
PM1: Den nya klassdebatten
PM2: Detta PM skrivs på skolan - ämnet avslöjas inte idag
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback