👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Musikhistoria åk 4 vt 22

Skapad 2021-05-07 14:47 i Solskiftesskolan Österåker
Grundskola 4 Musik
Musikhistoria

Innehåll

MUSIKHISTORIA: PROV v 12. (Provet är framflyttat en vecka och Mendelssohn (Bröllopsmarchen) kommer inte längre vara med på provet.)

 

Viktiga ord:

Epok = Tidsperiod

Kompositör = Namnet på den som skrivit stycket

Stycke = Låttitel (Klicka på länken, så hör ni stycket)

 

GENOMFÖRANDE:

Läraren spelar upp ett stycke och eleverna svarar på frågor. Fråga 1-3 är klickfrågor. Fråga 4 är en skrivfråga. Eleverna behöver inte formulera sig i flytande text. Punktform och kortare meningar räcker.

Provet kommer genomföras på dator i hemklassrummet. För att visa på godkända kunskaper ska eleverna ha minst 50% rätt på frågorna.

 

Följande frågor är obligatoriska på provet:

  1. Vad är det för epok? (1p)

  2. Vad heter kompositören? (1p)

  3. Vad heter stycket? (1p)

Följande fråga är inte obligatorisk på provet:

  1. Vad finns det mer för intressant? (2p)

FAKTA

 

BAROCK (1500-1700)

Johann Sebastian Bach

- Toccata och Fuga i Dm

Extra information:

Bach fick betalt i mat och husrum. Han arbetade som organist i en kyrka och skrev musik till alla gudstjänster, dop, bröllop och begravningar, hela året om. Han fick 22 stycken barn. En av dem, Johann Christian Bach, blev också en ganska känd kompositör.

 

WIENKLASSICISM (1700-1820)

Wolfgang Amadeus Mozart

-Rondo alla Turca

Extra information:

Mozart skrev sitt första stycke när han var 4 år. När han var 7 år åkte han på turné runt om i Österrike och Schweiz.

Mozart fick betalt i pengar från folk som köpte biljetter till hans operor och konserter och fick även betalt när han framträdde vid de så kallade salongerna, dit folk kom för att umgås, lyssna på musik, titta på konst, lyssna på dikter och titta på teatrar.

 

Salongerna blev som en mini-konsert i folks hem, där även kvinnor fick lov att uppträda. Utanför hemmet var det bara män som fick visa upp sig. 

Han var lärare åt Kejsaren av Österrike, men han berättade också för kejsaren hur kass han var, vilket inte är okej att göra. Många blev väldigt arga på Mozart då.

 

Under samma tid höll Mozart på att skriva musik till en förbjuden saga, nämligen Figaros Bröllop. Det slutade med att folk inte köpte några biljetter och Mozart fick betala alla som arbetat på operan med sina egna pengar. 

Hans dåliga attityd och personlighet ledde också till att han inte längre blev inbjuden till några salonger och folk köpte inte några biljetter till hans konserter. Tillslut blev Mozart fattig och när han blev sjuk hade han inte råd med sjukvård, vilket innebar att han dog när han var väldigt ung. Han är därför också begraven i en massgrav och ingen vet exakt var han är begraven.

 

ROMANTIKEN (1810-1900)

Ludwig van Beethoven

- Ödessymfonin

Extra information:

När Beethoven var ung var han kär i en kvinna som hette Elise. Elise behövde hjälp av en rik familj (mecenat), för att få fortsätta med sina musikstudier. Beethoven lovade henne att skriva ett stycke som var enkelt att spela men som ändå lät imponerande, men när Elise nekade Beethovens frieri, blev han sur och gjorde stycket svårare än vad Elise kunde klara av. Stycket heter Für Elise (Till Elise).

När Beethoven blev äldre började hans hörsel bli sämre och efter ett tag var han helt döv. Han lyckades dölja det, bland annat genom att undvika att umgås med andra människor.

Det var först när han inte tackat för applåder vid en konsert som människor började ana att något var fel.

Mest imponerande är ändå att Beethoven fortsatte skriva musik även efter att blivit döv.

Ödessymfonin är skriven efter att han förlorat sin hörsel.

ROMANTIKEN (1810-1900)

Richard Strauss

- Also Sprach Zarathustra

Extra information:

Musiken under stora delar av Romantiken var väldigt bombastisk och spelades av stora orkestrar och den pågick länge! Efter ett tag var man lite trött på att allt skulle vara så himla svårt och långt, så man började förkorta styckena och fokusera på att beskriva naturfenomen, såsom väder, soluppgångar, månens sken, blommornas färger, med mera med lite kortare stycken. Richard Strauss skrev ett stycke som beskriver soluppgången, från nattsvart till strålande sol på endast 2 minuter.

 

IMPRESSIONISMEN (1890-1930)

Claude Debussy

- Clair de Lune

Extra information:

Debussy verkade i Paris tillsammans med flera andra kompositörer och andra konstnärer. Under Impressonismen kombinerades konstnärliga uttryck. Någon målade en tavla, som en annan person beskrev genom musik. Någon skrev musik, som en annan person målade en tavla till, eller skrev en dikt om. Alla konstformer hörde ihop. Mycket av impressionismens musik fortsätter, som romantiken, att beskriva naturen, men den här gången i lugnare toner än vad man kunde höra under Romantiken.

Clair de Lune är ett stycke som ska beskriva månens sken.