Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Språk i språket, språkbruk 7A,7C vt-21

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 18 maj 2021

Under tre avslutande veckor under åk 7 kommer vi jobba med språkbruk. I detta avsnitt kommer vi läsa om att det finns flera språk i språket och att all svenska inte är likadan, tex dialekter, sociolekter, manligt och kvinnligt språk, maktspråk, svordomar (fult språk) och slang. Ni är uppdelade i grupper och kommer bli experter på ett eget område. Ni kommer få två-tre lektioner på er att samla in information och göra en slide till presentationen som ni gör tillsammans. Ni skall själva söka material om ert område och gemensamt skapa en pp som ni presenterar inför era klasskamrater.

Tidsplan: v20-v22

 

V20 Måndag 17 maj, introduktion ämnen och uppgift . Första person i grupp öppnar en pp som du delar med gruppen. Börja jobba med att söka information om ditt ämne.

 

V20 Tisdag 18 maj. Arbeta fram material om ditt ämne, en slide med bild/bilder och det du skall säga i redovisningen. Källor skall redovisas på varje slide. (Du skall föra resonemang om ditt ämne och koppla ihop det till svenska språkets historia, tänk på att du skall jämföra och beskriva likheter och skillnader) Du får ha anteckningar som stöd vid redovisningen 31maj/1juni. Tänk på att det inte skall vara så mycket text i din slide utan endast rubriker.

 

V20 Ons/fre Arbeta fram material om ditt ämne, en slide med bild/bilder och det du skall säga i redovisningen.

 

V21 Måndag Arbeta fram material om ditt ämne, en slide med bild/bilder och det du skall säga i redovisningen. 

 

V21 Tisdag Arbeta fram material om ditt ämne, en slide med bild/bilder och det du skall säga i redovisningen. 

 

V21 Onsdag/fredag Arbeta fram material om ditt ämne, en slide med bild/bilder och det du skall säga i redovisningen. 

 

V22 Mån-tis Redovisningar med bildstöd, alla elever ansvarar för sitt ämne med en slide i varje grupps presentation. OBS! Alla grupper skall vara redo till första lektion för redovisning.

 

7A redovisar måndag 31 maj och tisdag 1 juni enligt lottad ordning

7C redovisar måndag 31 maj och tisdag 1 juni enligt lottad ordning

 

 Ämnesområden och gruppindelning:

 

1. Låneord/arvord/Nyord, 2. Kvinnligt och manligt språk, 3. Maktspråk, 4. Svordomar och fult språk, 5. Slang 6. Sociolekter 7. Yrkesspråk/fackspråk

 

8. Rinkebysvenska, invandrarsvenska 9. Kronolekt 10. Svenska ett indoeuropeiskt språk 11. Chattspråk förkortningar och Smileys

 

 

 

12. Dialekter, vad är det?, 13. Skånska, 14. Gotländska, 15. Göteborgska, 16. Dalmål 17. Stockholmska 18. Norrländska 19. Närkingska  

 

 

20. Minoritetsspråk, vad är det?, 21. Samiska, 22. Jiddisch 23. Romani chib, 24. Meänkieli 25. Finska som språk (finska i Sverige)

 

Grupper 7A (ämnesnr. inom parantes)

 

Grupp 1.  Herman (1), Tilde (2), Emma Å (3), Marcus (4) Nellie (5), Agnes (6), Ida (7)

Grupp 2.  Alva (8), Maja (9)Nadja (10), Astera (11)

Grupp 3.  Viktor (12), Signe (13), Leah (14), Sandra (15), Murtaza (16), Wilmer (17),  (18)

Grupp 4.  Wilma (20), Ruweyda (21), Joudi (22), Elin (23), Lua (25)

 

Grupper 7C (ämnesnr. inom parantes)

 

Grupp 1. Gustaf (1), Tyra (2), Tilde (3), Tuva E (4),Signe (5) Carl (6) Melvin (7)

Grupp 2. Albin (8), Ludde (9), Lovisa (10) Maja (11)

Grupp 3. Tuva S (12)Viktor (13), Max (14), Elinor (15), Astrid (16), Benjamin (17),Tindra  (18), Hannah (19)

Grupp 4. Ebba  (20), Milia (21), Lowa (22), Frejja (23), Elias (24), Liam (25), 

 

 

 

Prata ihop er i grupperna, första person i gruppen skapar pp, tänk dock på att DU är ansvarig för din slide i pp:n. Första person i varje grupp delar en pp via office365 med alla i gruppen och mig dvs Johan. Vid redovisningen så redovisar du din sida och vi följer gruppordningen. Du får ha anteckningar (stödord) som hjälp vid redovisningen, du skall dock inte stå och läsa innantill, du skall äga ditt ämne.

 

 

 

Material att jobba med

 

Använd internet som källa, tänk på att vara källkritisk (källor skall redovisas, endast källhänvisning) Du kan även ha läromedlet Portal svenska 7-9 s233-235, 252-261 som stöd  (finns i skolan grön bok)

 

Sök sedan info på internet om ert arbetsområde.

 

 

 

Hur mycket material skall ni ha arbetat fram?

 

1 slide, ha gärna med bilder som gör presentation lättillgängligare och mer intressant, gör materialet tydligt så att det är lätt för era klasskamrater att förstå det ni berättar om, använd endast några få ord på er slide, (tänk på att det är ni som är experterna). Glöm inte att ni ska föra resonemang och reflektera om ert arbetsområde kopplat till det svenska språket.

 

 

Kunskapskrav  (vi tränar många förmågor och jobbar mot flera kunskapskrav i arbetsområdet men det primära kunskapskravet är det som står nedan, exemplet är på E-nivå)

 

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Matris språkbruk åk 8 vt-20
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback