Skolbanken Logo
Skolbanken

Alla åldrar

Ekorrens Projektplanering4b_Projektberättelse_Farsta_förskolor

182331 Förskolan Frida, Stockholm Farsta · Senast uppdaterad: 20 maj 2021

Under denna termin har vi arbetat med projekt "vatten" i olika former och med olika metoder.

   Vi på Ekorren har under denna termin arbetat med projekt vatten. Syftet med projektet var att väcka barnens nyfikenhet och forska vidare kring ämnet vatten och dess egenskaper.

 

Projektberättelse:

Projektet startade genom att vi observerade att barnens lek ute på gården handlade mycket om deras experiment med vatten ute i vattenpölarna. Barnen prövade att se vilka föremål som kunde flyta och vilka som sjönk. Barnen hämtade alltifrån löv till plastföremål och la i pölarna och konstaderade att vissa lättare föremål kunde flyta med de som var tunga sjönk. En del äldre barn prövade även att lägga på sand på de lättare föremålen för att se vad som hände. 

                                                                 

Efter dessa observationer tog vi in barnen och hade smågruppsarbete med vatten där barnen fick en rad olika föremål som de först skulle gissa om de kunde flyta/sjunka för att sedan rent praktiskt få pröva sin hypotes och konkret se vad som hände. Vi samtalde mycket med barnen om deras teorier och vad det var som gjorde att de trodde att vissa föremål sjönk medans andra flöt. När vi slutligen såg att barnen förstått sambandet och skillnderna i vikt och tyngd och att började använda begreppen flyta och sjunka började vi övergå till mer experimentella metoder med vatten.

                        

 

I takt med att vädret blev kyligare och snön kom ledde projektet oss in på vattnets egenskaper och hur vattnet reagerar med värme och kyla. Vi samtalade med barnen om vad is består av och hur is kan bli till, de äldre barnen kom ganska snabbt fram till att is är glass och is kan man göra av vatten. Vi började därefter att ha smågruppsarbete med barnen för att de själva skulle få pröva och se vad som händer med vatten när det blir riktigt kallt, barnen fick frysa in olika sorters föremål för att sedan ta fram dessa och observera vad som hände med isen när det blivit varmt. Vi gjorde även isstavlor som fick hänga i träden för att barnen även skulle få se hur temperaturen utomhus kunde påverka istavlorna, barnen visade ett stort intresse och började använda begrepp såsom smälter, fryser, kallt och varmt. 

                               

                      

 

Projektet ledde oss in på spåret att låta barnen få pröva att göra olika experiment med vatten. Vi ville ge barnen möjlighet att se vilka ämnen som reagerar med vatten och genom att duka upp ett helt  bord med experiment introducerade vi ämnet "kemi" för barnen där H2O var grundstenen. Barnen fick pröva att blanda olika sorters ämnen såsom bikarbonat, citron, bakpulver och vinäger i vatten för att se vilka reaktioner vatten kunde ge. Barnen fick även använda plasthandskar och skyddsgasögon och förkläden eftersom man måste vara försiktig inom ämnet kemi vi frågade många frågor om vilka tankar de hade kring de olika reaktionerna de bevittnade. Vi fick många olika svar såsom "det bubblar, det "låter".

               

Barnen visade ett stort intresse för dessa experiment och vi pratade även mycket om hur viktigt vatten är för naturen och vår existens.  På våra skogsutflykter frågade vi barnen om vad våra växter och träd behöver för att må bra och vi kom ganska snabbt fram till att vatten är en mycket viktig komponent för naturens överlevnad. För att konkretisera dessa teorier fick barnen sedan pröva att odla på olika sätt. Vi använde till en början tomatkärnor och sedan havre och lät barnen odla dessa i vanlig blomjord.

                             

Sedan fick barnen pröva att odla bönor i bomull för att se att man kan odla med olika tekniker och material.

              

 

Med hjälp av sol och mycket vatten fick barnen slutligen se resultatet av sitt ansvarsfyllda omhändertagande som blev väldigt fina små plantor. Vi har upplevt att barnen har varit mycket engagerade och tagit mycket egna initiativ. Vi pedagoger har varit väldigt glada att kunna följa Era barns läroprocesser och vi ser fram emot en ny spännande termin i höst där vi får se vart barnens intresse leder oss.

 

                                                

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback