Skolbanken Logo
Skolbanken

Lathund för Grundverksamhet

Tranan, ULNA Förskolor · Senast uppdaterad: 17 maj 2021

Läs planeringen för Grundverksamhet och Introduktion på Unikum samt rubriken Förebyggande insatser i dokumentet Tranans plan mot diskriminering och kränkande behandling för att förstå vad dessa begrepp innebär på Tranans förskola.

Grundverksamheten ska genomsyras under hela dagen, dels i utformningen av den spontana och planerade undervisning, i förskolans lek – och lärmiljöer samt i pedagogernas förhållningssätt.    

Hur skall grundverksamheten genomsyras i den spontana undervisningen och omsorgssituationer?

Alla pedagoger har som uppdrag att vägleda alla barn, nya som gamla, kring hur förskolans rutiner och övergångar genomförs, såsom toalettbesök, blöjbyten, hygien, måltider, på – och avklädning, undervisning, samling, lek – och lärmiljöer osv.

Alla pedagoger har ansvar för att hantera konflikter som uppstår mellan barnen. Här kommer en metod hur vi kan samtala med barnen om hur de ska hantera konflikter eller något som inte känns bra. Det är en trestegsmodell:

1. Säg vad som är fel. 2. Säg hur det känns. 3.Hur löser vi det?

Exempel ur ett vuxet perspektiv: Du sitter på bussen. De kommer en person och sätter sig väldigt nära dig. 1. Du säger: Du sitter väldigt nära. 2. Du berättar hur det känns: det känns obekvämt för mig. 3. Du säger en lösning: Skulle du kunna flytta på dig?

Om vi lär barnen denna metod/modell/strategi får de verktyg med sig att kunna uttrycka sina behov och en förmåga att lösa konflikter.

Alla pedagoger har ansvar för att dokumentera (foto/ text) varje barn på sin individuella lärlogg på Unikum som heter Grundverksamhet eller Introduktion.

Alla pedagoger har ett ansvar att dokumentera något från den spontana undervisningen som vi kan använda i Informationsbreven varje vecka.

Alla pedagoger har ett ansvar för att erbjuda barnen organiserade lekar som kan bidra till att barnen lättare kan komma in i gruppen/leken då det känns tryggt när en pedagog är ledare och är närvarande.

Hur skall grundverksamheten genomsyras i den planerade undervisningen?

Under grundverksamheten ska vi ha fokus på individ – och gruppstärkande undervisning. Vi erbjuder det genom vårt egna material Tema – Min bok. Alla pedagoger har ansvar för att genomföra Tema – Min bok samt dokumentera på gruppens lärlogg samt individuella barnets lärlogg på unikum som heter: Projekt – Jaget, Projekt – Mitt hus, Projekt – Mina känslor.

Samlingarna innan lunch ska genomföras på likadant sätt varje dag och med sin färggrupp för att skapa trygghet. Den innehåller: Startsången, Namnsången, Räkna antal barn och uppmärksamma de barn som är frånvarande, Veckosången, Vädersången, Innehåll som har fokus på gruppstärkande undervisning, exempelvis kompisfrågor, Avslutningssången.

Här ska innehållet som sagt ha fokus på gruppstärkande undervisning såsom kompisfrågor, varav vi bland annat använder oss av materialet Kompisböckerna. Vi läser böckerna eller spelar teater utifrån böckerna för att sedan ställa reflektionsfrågor till barnen som står på baksidan av böckerna. Alla pedagoger har ansvar att genomföra läsa/spela teater utifrån Kompisböckerna samt dokumentera på gruppens lärlogg samt individuella barnets lärlogg på unikum som heter: Kompisböckerna.

Innehållet i samlingarna kan även innehålla material från vårt bibliotek, alltså allt konkret samlingsmaterial som Tranan har att erbjuda. Det är ett sätt att fånga barnens intresse att delta på samlingen som i sig är gruppstärkande, att se och tillhöra en grupp som samlas.

Hur skall grundverksamheten genomsyras i förskolans lek – och lärmiljöer?

Alla pedagoger har ett ansvar för att vara närvarande med barnen för att introducera förskolans lek – och lärmiljöer, genom att visa vad, vart och hur man kan leka med materialet, visa hur vi sorterar/plockar undan efter lek, visa hur vi behandlar förskolans material med kärlek samt visa på hur barnen kan få möjlighet att använda alla lek – och lärmiljöer.

Hur skall grundverksamheten genomsyras i pedagogernas förhållningssätt?

Alla pedagoger har ett ansvar för att genomföra allt det som står ovanför genom att var närvarande med barnen, vägleda barnen och sätta tydliga ramar kring normer och värden för att skapa trygga individer och trygg arbetsmiljö för alla barn.

Alla pedagoger har ett ansvar för att följa de regler vi beslutat om ska finnas på Tranans förskola, se separat dokument, Regler på Tranans förskola.

Alla pedagoger har ett ansvar för att följa säkerhetsrutiner som finns på Tranans förskola, se separat dokument, Barnsäkerhetsrutiner på Tranans förskola.

Kartläggning av barn med särskilda behov:

Alla pedagoger har ett ansvar att kartlägga barnen på förskolan genom att vara uppmärksam på de situationer där barn kan behöva mer stöd och vägledning av oss pedagoger. Pedagogernas observationer skrivs sedan ner i dokumentet, Kartläggning och analys av barns behov.

Kartläggning av vårt arbete med diskriminering och kränkande behandling:

Alla pedagoger har ett ansvar för att kartlägga situationer där det finns risker för att diskriminering och kränkande behandling kan ske, för att sedan analysera och skriva mål och åtgärder för vårt fortsatta arbete för att motverka diskriminering och kränkande behandling i vårt dokument, Tranans plan mot diskriminering och kränkande behandling på studiedagen i september.

Exempel på när vi kan genomföra kartläggning är: vara lyhördhet gentemot barnen, observationer av barnens lek och användning av förskolans lek – och lärmiljöer, genomförande av trygghetsvandring med barnen, läsa svaren på enkäten för vårdnadshavarna, dialog med vårdnadshavare på utvecklingssamtal, introduktionssamtal, lämning/hämtning, förskoleråd, medarbetarsamtal med personal, olika forum för möten med personalen. 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback