Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7 - 9

Hållbar utveckling & Sårbara platser

Träkvista skola, Ekerö · Senast uppdaterad: 19 maj 2021

Under de senaste 100 åren har människan förändrat sin livsmiljö i allt snabbare takt – främst på grund av moderna jordbruksmetoder, industrialisering, ökande transporter och en mycket snabb befolkningsökning. Särskilt vi som lever i rika länder har en livsstil och överkonsumtion som stämmer dåligt överens med vår önskan att våra barn och barnbarn ska få en bra miljö att leva i.

Målet med det här avsnittet är att du ska kunna:

  • värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling genom att lära dig om hållbarhetsbegreppet, ändliga och förnybara naturresurser.
  • använda geografiska begrepp.
  • resonera kring hållbarhetsfrågor och då ge förslag på lösningar där du tar hänsyn till konsekvenser för människa, samhälle och miljö.

Begreppet "hållbar utveckling" genomsyrar hela läroplanen och synen på vårt framtida samhälle. Vi lever i ett samhälle som förbrukar mer av vår jord än vi har tillgång till, våra "fotavtryck" är större än jorden klarar av. På många platser på vårt jordklot är sårbarheten stor och förändringar i klimat påverkar hela områden.

I det här området läser vi grundtexter på Gleerups portal:

Vad är hållbar utveckling: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/a9300120-6646-4c6d-b871-4603f7dbd206

Vi utnyttjar naturresurserna: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/de2ef433-cfb4-4475-b205-bf46340dcd34

Ändliga och förnybara naturresurser: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/f1db48fd-8934-41c6-a213-dd4f4ed0dafa

Energikällor: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/4da075e0-48a7-4a85-9bd2-6e196c82b3f3

Om ändliga energikällor: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/edd59e7a-cee4-4bbb-919a-65f6bcf12199

Om förnybara energikällor: https://gleerupsportal.se/laromedel/geografi-7-9/article/9ce8b190-e50f-4483-a645-5a09d256b2dc

Ni gör också uppgifterna:

  • Konkurrens om vatten i Mellanöstern
  • Sårbara platser

Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

värdera lösningar på olika miljö- och utvecklingsfrågor utifrån överväganden kring etik och hållbar utveckling.

Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för enkla och till viss del underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

Eleven har goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

Eleven har mycket goda kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.

Eleven för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om olika källors trovärdighet och relevans.

Eleven kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för välutvecklade och väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.

Matriser i planeringen
Geografi
Uppgifter
Intressekonflikter om naturresurser
Intressekonflikter om naturresurser
Sårbara platser

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback