Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

8

Religion åk 8

Sturebyskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 19 maj 2021

Vad är religion? Varför finns religion? Under detta moment arbetar vi begreppet religion utifrån olika perspektiv. Vi pratar om skillnaden på att vara troende och praktiserande inom en religion. Vi pratar om olika anledningar som t ex sociala, politiska, psykologiska, filosofiska, ekonomiska orsaker till religioner.

Begrepp som går igenom är:

Gudssyn
Människosyn
Troende
Praktiserande
Sekulär
Islamer
Kristendomar
Judendomar
Kontext
Kultur
Tradition
Livsåskådning

VFU-student går igenom olika sätt och olika perspektiv som man man kan ha på religion. 

Tankemodeller visas av Kristina och tid läggs på att fylla dessa tankemodeller med symboler, frågeställningar och perspektivbyten. Tankemodellerna som eleverna ska skapa ska vara enkla, lätta att komma ihåg, grafiska och innehålla frågeställningar.

Utvärdering och underlag för bedömning sker ständigt, under varje lektion. Det är viktigt att vara med i samtal, diskussioner, uppgifter och genomgångar. Anteckna för att komma ihåg.

Konkret utvärdering:
Glad Eid- kort
Tankemodell som kan användas/appliceras på alla religioner

 

Kunskapskrav denna termin (vt 21 åk 8)

Världsreligionerna
 
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Likheter & skillnader
 
Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livs­åskådningar.
Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
Samband med samhälleliga förhållanden
 
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållande­vis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang.
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Religion
Uppgifter
Analysmodell Religion
Religion -tankemodell

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback